Hvordan lede i spenningsrommet mellom akutte kriser og behov for kostnadskutt - mot et lengre bærekraftsperspektiv?

I kronikken sin gir Ann-Kristin Ytreberg syv konkrete råd om hvordan lede for å ha suksess i den nye virkeligheten. Rådene er basert på hva som fungerer for nær 10.000 miljøsertifiserte bedrifter. Foto: Ferrantvaite / iStock Photos

Synspunkt | Ann-Kristin Ytreberg: Grønne lederskaller i møte med tøffe kriser

Publisert: 2. mars 2023 kl 09.34
Oppdatert: 2. mars 2023 kl 09.34

Ann-Kristin Ytreberg er administrerende direktør i Stiftelsen Miljøfyrtårn.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Langsiktige tiltak for bærekraft er avgjørende for bedrifter som vil overleve fremover. Men kriser fører til kortsiktig fokus.

Grønn omstilling står i fare for å drukne i dagens hånd-til-munn-diskusjoner. Nå trenger vi ledere som klarer å balansere kortsiktige behov med langsiktig nytenkning.

Å lede smart er viktigere enn noen gang

Vi lever i usikre tider. Ting endrer seg raskt, og verden er radikalt endret på bare ett år. Geopolitikken har endret spillereglene. Økte strømpriser og inflasjon har snudd opp ned på økonomien, og rammer mange bedrifter.  Noen ser det nødvendig å kutte kostnader og legge utviklingsprosjekter til side.

Saken fortsetter under annonsen

Samtidig er det viktigere enn noen gang å lede smart. Hvordan kutte kostnader, og samtidig tørre å restrukturere oss mot fremtidens forretningsvirkelighet?

Tre typer kriser

For noe vet vi allerede: Den økonomiske krisen vil på sikt overskygges av klimakrise og naturkrise. Da vil bedrifter stå overfor en helt ny konkurransevirkelighet.

Vi ser konsekvensene allerede: Oljefondet solgte seg ut av 74 selskaper i fjor på grunn av bærekraftrisiko. 5. januar trådte også Direktivet for rapportering på bærekraft i kraft i EU.  

Dette betyr at store selskaper nå må analysere, måle og rapportere hvordan de påvirker klima, natur og mennesker, og hvordan klima- og naturforandringer forventes å påvirke selskapet i form av risiko og muligheter.

Rapporteringskravet

Vi er i startgropen til et felt som vil få avgjørende betydning for bedrifters overlevelse fremover. Store selskaper skal rapportere fra 2025, og mindre børsnoterte selskap vil ha tre år på seg for å komme etter. Andre små og mellomstore bedrifter vil ikke møte rapporteringskrav fra myndighetene i denne omgang, men de vil påvirkes raskt. De store bedriftene må nemlig rapportere om klima- og miljøpåvirkning i verdikjeden sin. Dermed må de stille kravene videre til sine underleverandører.

Saken fortsetter under annonsen

Den store driveren vil være at bærekraft kobles på den finansielle rapporteringen til et selskap, og dermed legges til grunn når eiere og investorer skal vurdere den langsiktige lønnsomheten.

Næringslivet står foran en ny virkelighet. Utfordringen er å vite hvordan man skal ta nye verktøy i bruk og samtidig møte akutte kriser på en god måte. Det vil kreve en ny type ledelse.

Ansvaret for bærekraft contra kravet om lønnsomhet

I Miljøfyrtårn møter vi hver dag fremtidsrettede ledere som tar klima og miljø på alvor. De satser på uprøvde metoder, tester nye og mer bærekraftige produkter, våger seg på nye måter å tjene penger på, og er villige til å investere i ny teknologi nye løsninger.  

De står hele tiden overfor reelle og vanskelige valg. Det er ikke til å stikke under en stol at bærekraftsansvaret i det korte løp ofte utfordrer kravet til lønnsomhet. Mange er likevel villige til å investere fordi de anerkjenner at det er nødvendig for å sikre arbeidsplasser og lønnsomhet på lengre sikt.

Flere av elementene, som vi observerer hos de som har suksess, handler om en kombinasjon av transformasjonsledelse og miljø- og klimaledelse.

Syv viktige kjennetegn

Saken fortsetter under annonsen

Vi har identifisert syv viktige kjennetegn ved lederstilen til de som lykkes:

  • Sett mål! En visjon skaper retning og konkrete mål gir muligheten for å vurdere fremdrift. Men husk at mål som aldri følges opp er verdiløse. 
  • Ta et standpunkt! Plassér organisasjonen i en større kontekst. Definer virksomhetens samfunnsoppdrag og ha en aktiv holdning til hvordan dere fyller det.  
  • Lev som du lærer! Engasjement må lede til faktiske og synlige endringer. Og endringene må omfatte ledelsen minst like mye som de ansatte. 
  • Del, lytt og snakk! Kommunikasjon med ansatte er helt nødvendig. Involvering skaper både forståelse for utforinger og gir bedre løsninger.  
  • Samarbeid! Ingen sitter med løsningen alene. Nytenkning fordrer fellesskap og samarbeid både internt i bedriften (mellom avdelinger) og eksternt /med samarbeidspartnere (leverandører, konkurrenter, kunder og organisasjoner) 
  • Ta risiko! Men vær realistisk i håpet om raske gevinster. Våg prøve og feile, og ta lærdom underveis. 
  • Mål og være transparent! I møte med reguleringer og krav fra markedet, må vi kunne vise påvirkningene og utviklingen  og justere mål og tiltak.

Fremtidsrettet ledelse handler om hvordan forretningsmodellen vil kunne skape lønnsomhet i en bærekraftig, sirkulær framtid. På veien dit vil det være nødvendig å ha kontroll på og forbedre klima- og miljøavtrykket sitt steg for steg, blant annet gjennom fokus på energiforbruk, transport, avfall og innkjøp. Dette er også vinn-vinn når det gjelder kostnader.

Ledelse – mer enn profitt og krisehåndtering

Leder man på denne måten, vil man også oppnå en mer dynamisk organisasjon som generelt vil kunne håndtere kriser bedre. Og de blir det dessverre flere av.

Når morgendagens toppledere skal rekrutteres, må man aktivt lete etter andre kvalifikasjoner og egenskaper enn tidligere. De nye vinnerskallene vil måles på mer enn bare profitt og håndtering av kortsiktige kriser. Og profitten skal skapes på helt nye måter.