Ledelse og x-faktor

Relasjonsledelse, transformasjonsledelse, selvledelse, verdibasert ledelse, superledelse, involverende ledelse – noen nevnt, veldig mange glemt, skriver Marit Sagen Åstvedt. Illustrasjonsfoto: Smile Studio AP | iStock Photos

Synspunkt | Ann Elin Sandhaug Moen: Hva er din x-faktor?

Publisert: 3. april 2023 kl 08.03
Oppdatert: 3. april 2023 kl 08.03

Ann Elin Sandhaug Moen er coach, forfatter og daglig leder av lytte.io. Forsidebildet er tatt av Alexander Schüssel.

Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Ville du hatt mer oppmerksomhet på egen balanse og ha det bra? Hadde du brukt mer av tiden din sammen med teamet ditt, på deres aktiviteter og sittet mindre i møter?

Sannsynligvis.

Nå og fremover vil ledere kunne administrere mindre og lede mer fordi driften effektiviseres gjennom økt bruk av teknologi. Ledelse vil dreie seg stadig mindre om å kontrollere at ting gjøres og mer om å inspirere den enkelte til å hente frem det beste i seg selv.

 

Saken fortsetter under annonsen

«Hva er det ved deg som leder som gjør at andre vil lytte til deg og følge det du sier?»

 

Da blir spørsmålet, om hva som er din x-faktor, mer aktuelt. Hva er det ved deg som leder som gjør at andre vil lytte til deg og følge det du sier? Det er hva jeg mener med x-faktor.

80 prosent av all støy i en virksomhet er knyttet til kommunikasjon. Hvordan ting sies, er nøkkelen til støy. Når vi er stresset og presset, er det lettere at ordene kommer litt uheldig ut.

Du mente bare å være tydelig, men fordi det er lenge siden en god natts søvn, er lunten kort og teamet opplevde deg i stedet som kritiserende. Bør du ikke da prioritere egen balanse og ha det bra?

 

«80 prosent av all støy i en virksomhet er knyttet til kommunikasjon. Hvordan ting sies, er nøkkelen til støy.»

Saken fortsetter under annonsen

 

Det er lett å bruke mye tid på å lage innhold til for eksempel presentasjoner. Men liten eller ingen tid på å øve oss på å få sagt ting på en god måte. En dårlig presentasjon, med for mye tekst, kan du «redde» ved å være spontan og levende i presentasjonsmåten.

For å få det til, må du ha trent litt i forkant.

Jeg vil trekke frem særlig fem ting som påvirker effekten av muntlig kommunikasjon mellom leder og team, og graden av opplevd støy:

  • varme – opplever teamet at du bryr deg? Om deres ved og vel. Husk at folk er mest opptatt av seg selv. Ikke fordi de er egosentriske, men fordi det er slik mennesker er.
  • tydelighet – formulerer du deg slik at folk lett forstår hva du mener? Er det lett å følge deg fordi du er konkret nok?
  • variasjon – deler du historier som engasjerer? Når ledere byr på personlige ting, viser noen feiltrinn og eller trekker oss inn i viktig læring, engasjeres vi lettere.
  • kraft – er det energi bak ordene dine? Hører vi en leder som tror på egne budskap? Som vil noe, som sier gjennom ordene at ting skal gjennomføres. Som vi derved får tillit til og gjør oss trygge på at planer blir til virkelighet.
  • x-faktor – hva er det ved deg som leder som gjør at teamet følger deg i handling?

For å finne ut av hva som er din x-faktor, må din væremåte bevisstgjøres. Du må kanskje gjøre litt mindre og være mer til stede i ditt eget liv? Kanskje snakke litt mindre i møtene og spørre mer? Se rundt deg og legge merke til hva som skjer fortløpende med engasjementet.

Du kan også spørre på slutten av et møte: hva er det du/dere satte spesielt pris på ved min ledelse? hvordan gav jeg dere verdi?

Saken fortsetter under annonsen

Du kan også finne inspirasjon i Carl Jungs arketyper og i tankegodset til Joseph Campbell som står bak filmer som Star Wars. Er du helten, eller omsorgspersonen? Er du den vise, som alltid finner veien frem?

Vil bety mer for kommende generasjoner

For de nye generasjonene, vil lederens væremåte bety mer, er min påstand. Generasjon Z vil ha ledere som står for noe spesielt. Som de kan la seg inspirere av og som forteller historier som gir mening.

I all tid har det vært slik at det er personlig formidling som treffer hjertet og skaper lim mellom mennesker. Ledere som er nysgjerrige på sin x-faktor, vil ha ett fortrinn. De vil forstå mer og mer hva det er ved deres væremåte som gjør at folk følger dem.

Bevisstgjort adferd kan lettere gjentas. Slik kan du som leder få ønsket effekt.