Kjære generasjon X, Z og M: Stålsett dere – dinosaurene vil ta tilbake forbrukermakta
Knut Petter Rønne er redaktør i Dagens Perspektiv.
KOMMENTAR.
I årevis har de såkalte seniorene blitt sett på som et nødvendig onde. Du merker det for eksempel på byen. Det er ikke bare for å rekke «Nytt på Nytt» at 50-åringene tar fredagspilsen tidlig. Vi merker et stemningsskifte i ni-tida. Da fylles skjenkestedene med ungt blod. Instinktivt forstår vi at det er på tide å heve taffelet.
Men, «Times, they are a Chaaanging». Ikke fordi alt maset om at mangfold og aldersspredning på jobben «lønner seg». Nei da. Her snakker vi den sterkestes rett. Vi gamliser vil snart komme i flertall. Snart er det slutt på den tiden da senioren står først blant de overtallige og takker ydmykt ja til «tilbud» om sluttpakke.
Vi lever lenger, og ungdommen kvier seg for store ungeflokker – i snitt føder hver kvinne i Norge nå 1,48 barn. Utfordringene for samfunnet blir enorme. Det er bare å se på nyhetene (linjert eller på en strømmetjeneste) – så får du en forsmak på hva som kommer. Stadig færre yrkesaktive for hver pensjonist fører til en kritisk mangel på fagfolk innen helse- og omsorgssektoren. Vi kommer til å se en dobling av antall pensjonister de neste 20 åra.
«Frem til 2040 får vi en halv million flere konsumenter over 65 år. Nesten hele veksten i kundegrunnlaget for mange næringer og bransjer vil være mennesker over 65 år»
Men det er ikke bare velferdstjenestene våre som vil slite med flere eldre. Også næringslivet, kultursektoren og underholdningsbransjen bør omstille seg, hvis de skal klare å opprettholde kundegrunnlaget sitt. Allerede neste år – i 2024 – vil hver fjerde person i dette landet være over 60 år. Og i 2033 vil det for første gang være flere 60 - 69 åringer enn 20 - 29 åringer. I 2045 er det flere i Norge som er over 60 enn det er folk under 30. Og når vi kommer til 2051 er hver tredje borger i kongeriket over 60 år.
– Frem til 2040 får vi en halv million flere konsumenter over 65 år. Nesten hele veksten i kundegrunnlaget for mange næringer og bransjer vil være mennesker over 65 år, sier seniorforsker Lars Ueland Kobro til Senteret for et aldersvennlig Norge. Han jobber for SESAM (Universitetet i Sørøst-Norges senter for sosialt entreprenørskap og samskapende sosial innovasjon … puh …), og påpeker videre:
− Selv om seniorer er like ulike som ungdommer og alle andre demografiske grupper, trenger næringslivets designere og produktutviklere som forstår den eldre konsumenten.
Vel, her tror jeg mange har en jobb å gjøre. Et eksempel: NRK vil kutte kraftig i programtilbudet på radiokanalen P1+ (ja, det er en radiokanal. For «seniorer». Der spiller de Dylan og diskuterer politikk).
En slik strategi ville gitt NRK-sjefen sparken om 10 år. Men resten av mediebransjen er ikke særlig bedre. Når hestene bites og annonsører og abonnenter uteblir, er det gamlisene i redaksjonene som blir ofret med tilbud om stadig mindre generøse «sluttpakker». Den samme holdningen finner du igjen i mange bransjer. Seniorene bør tre til siden, når ting blir vanskelig. I staten må du bli pensjonist når tallet 70 lyser mot deg i kalenderen.
Men dette er snart historie. Om noen år, når sluttpakkene er byttet ut med tilbud om ekstra feriedager og fri trim for eldre bare du som godt voksen vil stå i jobb litt lenger, blir fredagpils-opplevelesen annerledes: Da bukkes vi inn i lokalet av veltrente dørvakter på vår egen alder, som bestemt skyfler vekk ungfoler som stenger veien til yndlingsbordet midt i lokalet.