Foto

På digitale plattformer er det enklere å kommunisere likt til alle. Man kan utligne forskjeller mellom ulike personligheter, fordi alle stiller på samme nivå, skriver Trine Strømsnes. Illustrasjonsfoto: gorodenkoff / iStock Photos

Synspunkt | Trine Strømsnes: Slik skaper du lojalitet og samhold på hybridkontoret

Publisert: 25. oktober 2022 kl 09.12
Oppdatert: 25. oktober 2022 kl 10.30

Trine Strømsnes er administrerende direktør i Cisco Norge.

Lyst til å sende oss et innlegg? Epost-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Som leder er det lett å føle at man mister kontrollen når folk ikke kommer på kontoret. Én ting er selve arbeidsoppgavene. Det mange opplever som vel så utfordrende, er at de ikke klarer å skape det viktige samholdet, og lojaliteten til bedriften. Og bekymringen er ikke uten grunn. Utviklingen der folk sa opp jobben under pandemien, er blitt kalt «The Great Resignation».

Er løsningen å kreve at alle skal komme tilbake på kontoret fra mandag til fredag, slik enkelte ledere har tatt til orde for? Mitt svar er et klart nei.

Ikke noe offer for bedriften

Som de fleste ledere nok har merket, er det arbeidstakers marked nå. Å tilby en fleksibel arbeidsdag, er avgjørende i kampen om talentene. Det handler likevel ikke om å ofre litt for å tilfredsstille kravstore arbeidstakere. Å tilby delvis hjemmekontor, er ikke noe offer for bedriften.

Saken fortsetter under annonsen

 

«I Cisco har vi operert med det som nå kalles hybridkontor i 20 år. Så hvordan har vi klart å få denne arbeidsformen til å fungere?»

 

Først har vi akseptert at det ikke å treffes fysisk, selvfølgelig skaper noen utfordringer. Vi har derfor hatt et bevisst forhold til hvordan vi jobber oss rundt disse. Vi lærte fort at man må ha gode rutiner for å snakke sammen. Uansett hvilket nivå man jobber på, har alle ansatte jevnlige én-til-én-samtaler med sin leder.

Våge å gi tillit

Samtidig er det et viktig prinsipp at ledere ikke skal drive med detaljstyring. Hver ansatt må gis tillitt til at de løser jobben på best mulig måte. Akkurat når de gjør den, er ikke viktig, så lenge de leverer når de skal. Å tørre å gi denne tilliten, er helt avgjørende for å skape både trivsel og motivasjon hos de ansatte.

Vi har også lagt ned mye arbeid i å bygge en sunn bedriftskultur. Vi skal alltid snakke sammen på en hensynsfull måte, respektere andres meninger og applaudere mangfold. Vi oppfordrer alle til å gi av seg selv, ikke tenke egoistisk, men alltid ta ansvar for eget arbeid.

Saken fortsetter under annonsen

En kultur, der man ser hverandre, er fullt mulig å bygge selv om vi ikke ses fysisk. Ifølge de ansatte er kulturen en viktig grunn til at de velger å bli i jobben sin.

Den viktige teknologien

For å jobbe effektivt, er det også essensielt at alle medarbeidere har velfungerende IT-utstyr. Vi kan ikke ha dårlige møter fordi bildet og lyden til den som prater fryser, eller mikrofonen i møterommet ikke fanger opp alle de som snakker.

 

«Husk alltid at det er menneskene som skaper magien.»

 

I Cisco er vi selvsagt i en privilegert situasjon, siden vi produserer teknologi til videomøter. Dette har vært vesentlig for at vi tidlig kom i gang med den hybride arbeidsformen. Teknologien er en forutsetning for at den hybride arbeidsformen skal fungere.

Saken fortsetter under annonsen

Digital kommunikasjon

Utover dette forsøker vi å utnytte det digitale samarbeidet til å jobbe enda bedre sammen. På digitale plattformer er det for eksempel enklere å kommunisere likt til alle. Man kan utligne forskjeller mellom ulike personligheter, fordi alle stiller på samme nivå. Det er også enklere å tilrettelegge for at mer tilbakeholdne personer skal dele sine tanker.

I Cisco bruker vi i tillegg videoteknologi som fanger opp mimikk og reaksjoner, slik at ledere lettere kan følge opp hvordan den enkelte har det.   

Faglig og personlig utvikling

Rutiner og utstyr er nødvendige forutsetninger for å lykkes med hybridkontoret, men husk alltid at det er menneskene som skaper magien. De trenger å føle stolthet over jobben de gjør.

Sørg derfor for at hver og én får god faglig og personlig utvikling, uansett om de sitter hjemme i stua, på hytta, eller på kontoret. Det skaper trivsel og mestring. Når man trives på jobb, gjør man også en bedre jobb.

 

Saken fortsetter under annonsen