Synspunkt | Roald Nomme: Til en ung kvinne eller mann som vil bidra til ledelse
Roald Nomme er tidligere høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, med 30 års erfaring innen lederutvikling.
SYNSPUNKT: Du har to muligheter:
-
Søk og/eller akseptér en formell lederstilling. Det kan være en stilling med personalansvar eller med fagansvar. Ofte kan det være en kombinasjon.
-
Om det ikke er naturlig for deg å påta deg en formell lederstilling, kan du bidra ved å utøve lederatferd. Det innebærer at du kan bidra med råd eller beslutningsunderlag overfor din nærmeste formelle leder eller på annen måte i ledelsesprosesser i organisasjonen. I hvor stor grad dette tillates eller oppmuntres til, avhenger normalt av toppledelsens forståelse for og av ledelse.
Formell og uformell ledelse
I en formell lederstilling i en bedrift eller offentlig etat er du ansatt med lojalitet overfor organisasjonen og arbeidsgiveransvar. Det siste gir ansvar for å følge lover og forskrifter, og å ivareta bedriftens interesser. Men det gir også styringsrett overfor underordnede.
Har du ikke en formell lederstilling, kan du likevel utøve det som tidligere ble kalt uformell ledelse, eller som jeg kaller bidrag til ledelse. Det skjer ved utøvelse av lederatferd eller ved å bidra til at ledelses- og arbeidsprosessene flyter best mulig og gir godt resultat.
Erfaring i ledelse
Er du så heldig å ha fått erfaring i ledelse gjennom frivillig arbeid eller i ungdomsorganisasjoner, kan det være nyttig å gå inn i en formell lederstilling i ung alder.
Ellers blir det desto viktigere å lytte til dem som har erfaring, og gjerne bruke en med erfaring som mentor. Sammen med denne mentoren kan du reflektere over egne erfaringer.
Skaff deg basiskunnskap
Enten du vil søke formell lederstilling eller ikke, vil du tjene på å skaffe deg basiskunnskap om ledelse. Det finnes et stort antall lettleste bøker og tilgjengelig stoff på internett. For en oversikt se: lederbasiskompetanse.no.
Lederplattform
Noe av det viktigste for deg som ung leder er å bevisstgjøre deg ditt etiske kompass, og gjerne tenke gjennom hva som er viktig og riktig i utøvelse av ledergjerningen. Vi kan kalle det din lederfilosofi eller lederplattform. Det finnes en hærskare av gode råd og teorier om god ledelse. Du bør sette sammen et utvalg av disse, som du særlig tror på, og gjøre det til «din egen teori om ledelse».
Ledelse er kultivering
Det du leder, er en «levende organisme». Kunnskap, gjensidig omsorg og relasjoner gjør organismen sterkere. Etisk bevissthet og et perspektiv på bærekraft vil bygge kultur. Resultatet av din ledelse er en bedre organisasjon enn den du overtok. Det har foregått en kultivering.
Hensikten blir klarere
Hva er hensikten med det du leder, og hva er meningen med det du gjør? Dette er spørsmål du hele tiden bør bearbeide og la vokse.
«Gå av» i tide – overlever stafettpinnen
Blir arbeidsdagen tyngre? Blir du mer opptatt av «fag» eller «prosjekt» enn menneskene omkring deg? Er andre klar til å overta den formelle ledelsen?
Da er det god grunn til å tenke på å gjøre noe annet.
Tre perspektiver på ledelse - kildehenvisninger:
1. Ledelse er å nå resultater ved hjelp av medarbeidere (Berg, 2010)
2. Ledelse kan defineres som en prosess hvor et individ påvirker enkeltpersoner eller en gruppe i retning av felles mål (Psykologforeningen, 2016)
3. Ledelse er samspill om felles mål og felles virkemidler (Erik Johnsen, 1988)