God ledelse
Foto

Det er ikke gitt at en flink fagperson også er en god leder, mener kronikkforfatteren. Foto: Twomeows_IS, iStock Photos

Synspunkt | Mats Kristensen: Har vi råd til ikke å investere i bedre ledelse?

Publisert: 9. juni 2022 kl 10.04
Oppdatert: 9. juni 2022 kl 11.00

Mats Kristensen jobber med lederutvikling og er daglig leder i FRONT Leadership. 

SYNSPUNKT: Fortsatt tror vi at fageksperter er de beste lederne. Helt uten ledertrening.

Statistisk sentralbyrås tall fra 2017, viser at det i dag er 209.000 ledere i offentlig og privat sektor. 33.000 av dem befinner seg i kommunene, 16.000 i staten, mens hele 160 000 ledere arbeider i private virksomheter.

Etter å ha jobbet med lederutvikling i snart 20 år, er konklusjonen jeg har nådd  ganske klar: De fleste av disse 209.000 norske  lederne trenger hjelp for å bli gode ledere, noen trenger faktisk krisehjelp.

De er som regel ikke dårlige. De er rågode. De er faktisk blant de aller beste av oss på følgende:

På å selv løse problemer, på å løse oppgaver, på å levere, på å produsere og på å prestere. De er gjerne fageksperter innenfor sin profesjon. Men de aller fleste er dessverre ubevisst inkompetente på det meste som har med lederskap å gjøre.

Verdens beste fagspesialist = verdens beste leder?

Saken fortsetter under annonsen

Mange ledere er nettopp fagspesialister, som i kraft av sin kunnskap og erfaring med faget har blitt ledere. Du blir ikke verdens beste leder av å være verdens beste advokat, lærer eller ingeniør.

De fleste fagekspert-ledere surrer fortsatt rundt i de forrige fagprofesjonene sine. Slike fagekspert-ledere tenker at om de selv jobber knallhardt, og yter 10 prosent bedre, så vil virksomheten gjøre det mye bedre.

I stedet bør de lede slik at hver enkelt ansatt yter 20, 30 eller kanskje 40 prosent bedre. Når ledere virkelig får til å lede, og har en helt annen holdning til sine ansatte, så skapes en positiv, kraftfull dynamikk mellom medarbeiderne.

Ikke spør hva medarbeideren kan gjøre for deg. En god leder bør heller spørre sine ansatte: - Hva kan jeg gjøre bedre for deg?

Ledelse som profesjon

I boka som regnes som den mest anerkjente på ledelse; «Management: Tasks, Responsibilities, Practices» fra 1973, snakker Peter Drucker om fremveksten av lederrollen, og hvordan ledere påvirker prestasjonene til organisasjoner. Hvordan lederrollen som profesjon er den viktigste utviklingen i det forrige århundre.

Så sent som i 2017 kom det ut en metastudie om lederutvikling fra USA. Den samler forskningsresultatene fra flere år med studier. De konkluderte med at lederutvikling er mye mer effektivt enn tidligere antatt. Studien er på 1718 sider. Nysgjerrig på hva forskerne fant ut av var en 8.punkts-oppskrift på god lederutvikling? Da kan du gjerne bla deg frem til side 1704. Der får du vite hva beste praksis er på lederutvikling.

Saken fortsetter under annonsen

Til tross for hva forskningen og litteraturen sier om ledelse, er det fortsatt mange ledere og organisasjoner som ikke tar ledelse på alvor. Fagkompetanse har helt siden ledelsesfaget kom til Norge ( på midten av 1940-tallet)  vært sett på som den beste forutsetningen for å lede. Dessverre er holdningen fortsatt slik.

Men det er ikke nødvendigvis et feiltrinn å la fageksperter bli ledere i sin fagorganisasjon.

Feiltrinnet ligger i å la være å gjøre dem i stand til å bli gode ledere. Få ledere har formell kompetanse innen ledelse.

Likevel vil heller ikke en formell lederutdanning, bestående av kun teori (og trolig også mye utdatert teori), skape gode ledere. Derfor ligger ikke nøkkelen til god ledelse i litteraturen - eller i akademia- alene.

Teori om ledelse ikke nok

Med riktig lederutvikling får lederen ny kunnskap, og verktøyene til å anvende den. Ikke minst blir lederen motivert og inspirert til å ta i bruk kunnskapen.

Å skape mening, motivasjon og inspirasjon er noe av kjernen i god lederutvikling. For å bli en god leder må man føle seg motivert til å bli det og forstå hvor viktig god ledelse er for arbeidsplassen.

Saken fortsetter under annonsen

Ikke minst må lederutvikling gå over tid. Godt lederskap må kontinuerlig øves på i arbeidshverdagen til lederen. Du blir ikke en god leder av å kun følge et akademisk studieprogram på BI, eller av å delta på et underholdende helgeseminar på nærmeste SPA-hotell.

Derfor er «learning by doing» en grunnpilar i lederutvikling. Først når lederen får jevnlig erfaring med å lede, blir det mulig å praktisere bedre ledelse. Akkurat som med trening, tar det tid å bygge opp utholdenhet og styrke. Også som leder.

Kan bli verdensmester i god ledelse

En norsk ti-åring i 2022 vil anslagsvis bytte jobb 14 ganger før fylte 38 år. Halvparten av dem som sier opp jobben nå i dag, gjør det egentlig på grunn av sin leder. Selv om de kanskje oppgir helt andre årsaker.

Om John F. Kennedy hadde et «race for space», så er vi definitivt midt oppi et «race for talent» nå: Virksomheter som vil tiltrekke seg, beholde og utvikle sine talenter kan ikke komme til kort på ledelse.

Flere norske fortrinn

Men la meg komme med noen store lyspunkter, midt oppi all tristessen om ledelse: Norge har flere fantastiske fortrinn, sammenlignet med andre land. Fortrinnene ligger i vår tillitsbaserte arbeidskultur og vårt høye utdanningsnivå. Nordmenn har en lojalitet til sine arbeidsgiver iboende i oss, og vi har som nasjon ressurser til å investere i utvikling av ledere.

Saken fortsetter under annonsen

Ingen land har bedre forutsetninger for å «ta ledelsen» på ledelse - enn oss. Med riktig veiledning og ledelse kan alle våre 209.000 ledere, få muligheten til å bli gode.

Da kan verden si om norsk ledelse: «Look to Norway». På samme måte som de om dårlig ledelse kan si: «Look to Russia».