Synspunkt | Maiken Furre: Ikke glem pensjonsavtalen din
Maiken Furre er HR-ansvarlig i Canon Norge.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Det er fort gjort å bli smigret og tenke vel kortsiktig når desperate arbeidsgivere konkurrerer om å få tak i nettopp deg og din kompetanse.
Visst er det attraktivt med en solid lønnsøkning, gode bonusmuligheter og frynsegoder i luksusklassen. Men har du ambisjoner om et langt liv med et trygt inntektsgrunnlag, er det viktig at du også tenker pensjon i jakten på den neste drømmejobben.
Jeg har ingen problemer med å forstå at noen arbeidsgivere føler seg tvunget til å være med på den galopperende tilbuds- og etterspørselsdynamikken som arbeidslivet nå erfarer. Hvor den dynamikken eventuelt tar oss på lengre sikt, er en annen diskusjon.
Men jeg syns det er oppsiktsvekkende at pensjon ofte ikke blir et tema i disse prosessene.
Savner spørsmål om pensjon
Arbeidstakeren har ofte mange spørsmål, men jeg savner spørsmål rundt pensjon, et langsiktig sådant og aller mest fra yngre kandidater.
Det kan være flere årsaker til det. Pensjon kan for noen oppleves som noe fjernt og abstrakt tidlig i karrieren, for andre kan det virke litt komplisert og vanskelig å forholde seg til, eller det kan rett og slett handle om at lønn hver måned blir prioritert av kandidatene, i alle fall over fremtidens pensjonist-lønn.
Det er ikke sikkert at det er en så bevisst prioritering i forhandlingene, men min påstand er at det er altfor mange som «tisser i buksen for å holde varmen» når man skal forhandle hele sin belønningspakke – inklusive pensjonsordningen. Det er ofte svært så kortsiktig med tanke på hvordan privat-økonomien da vil se ut noen år senere.
«Altfor mange som tisser i buksen for å holde varmen når man skal forhandle hele sin belønningspakke – inklusive pensjonsordningen.»
Norge er i dag i en situasjon hvor pensjonsforpliktelsene er under press. Store grupper er blitt pensjonister, og enda større grupper skal over i pensjonistenes rekker i årene som kommer. At nordmenn blir stadig eldre, gjør ikke denne saken enklere.
Store pensjonsutfordringer
Med en lav befolkningsvekst står vi også i fare for at stadig færre skal jobbe for å finansiere statens pensjonsordninger. Det ligger en stor risiko her. Det er ikke lenger noen garanti for hvor mye pensjon man vil få utbetalt i offentlig pensjon. Norge står foran store utfordringer på området, uten at myndighetene er tydelig på hvordan denne utfordringen skal løses i fremtiden.
Som et tiltak for å balansere fremtidige pensjonsutfordringer, har arbeidsgivere over flere år hatt mulighet for å tilby differensierte pensjonsordninger. Det er store forskjeller mellom bransjer, hvor enkelte bransjer er nede på et minimumsnivå på 2 prosent av inntekt, mens andre arbeidsgivere har valgt å maksimere pensjonssparing opp til 7 prosent på all lønn opp til 7.1G.
Store forskjeller
Spesielt attraktive er ordningene vi ser i bransjer og hos arbeidsgivere som i stadig større grad kompenserer for tap i pensjonsopptjening fra folketrygden på lønn over 7,1 grunnbeløp (G). Men selv dette trinnet kan variere fra ingen pensjonssparing til over 20 prosent innskudd fra arbeidsgiver. Det er altså ikke små forskjeller man finner mellom bransjer og arbeidsgivere.
Derfor er det viktig at hver enkelt arbeidstaker selv er bevisst på fremtidsutsiktene fra statens pensjonsordninger. Vi kan ikke bare stole blindt på at den norske stat ordner alt. Vi må i høyeste grad også tenke selv, som enkeltindivider og en kritisk timing for det er når man vurderer ny arbeidsgiver.
Pensjonen er nemlig som et løp. Har du startet for svakt, er det vanskelig å hente det igjen mot slutten. Det bør vies mer oppmerksomhet til selve ordningen gjennom hele karrieren. Det er den jevne farten som oftest gir de beste resultatene.
«Pensjonen er som et løp. Har du startet for svakt, er det vanskelig å hente det igjen mot slutten.»
Dagens innskuddsordninger for pensjon er i hovedsak å anse som individuelle, og ikke en gode som går tilbake til fellesskapet. Kort sagt er det lukrativ sparing som du får ut når du avslutter karrieren. Oppspart innskuddspensjon arves også av dine pårørende og du kan selv ta aktiv del i investeringene.
Bør ha fokus på bedre pensjon
Nordmenn flest bør ha større fokus på å sikre seg konkurransedyktige pensjonsbetingelser enn det som er tilfelle i dag. Interessen og det individuelle ansvaret må opp. Man må tenke mer langsiktig og se inntekten i aktivt arbeidsliv og pensjonsinntekt i en større helhet.
Still spørsmål når du bytter jobb, og forlang svar. Still forventninger til pensjon, og vis interesse for temaet – det sier også noe om deg som person og yrkesutøver.