Koding
Foto

I fremtiden vil det være mulig å lage nye apper uten å kunne kode. Dette vil tette det enorme kompetansegapet mellom oss vanlige folk og IT-utviklere, mener kronikkforfatteren. Foto: Shapecharge, iStock

Synspunkt | Linda Lindborg: Koding vil forsvinne for mange

Publisert: 18. juli 2022 kl 09.28
Oppdatert: 18. juli 2022 kl 09.28

Linda Lindborg er regionsjef for selskapet Boomi i Danmark og Norge.

SYNSPUNKT: Omstilling drevet av automatisering har endret måten organisasjoner over hele verden jobber på. Det har akselerert leveransen av produkter og tjenester, og har effektivisert hele selskaper. Men automatisering har sine begrensninger.

Tradisjonell automatisering bruker tagger og utløsere for å starte neste hendelse i en sekvens. Det holder absolutt ting i gang, men det er ikke nok å intelligent orkestrere hele forretningsprosesser som spenner over flere systemer og avdelinger.

Det fordi tradisjonell automatisering er statisk. Hvis prosesser, arbeidsflyter, apper eller data endres, må utviklere oppdatere sine automatiseringer – noe som i bunn og grunn gjør en automatisert prosess til en manuell prosess.

Den neste store boomen

Hyperautomatisering forventes å bli den neste store boomen og vil påvirke alt fra digitale selvbetjeningsløsninger i offentlig sektor til prognoser i sanntid som kan lede produksjonen gjennom kriser i leverandørkjeden. Markedet for dette forventes å blomstre til ikke mindre enn 600 milliarder dollar innen 2022, ifølge Gartner. Det fungerer ved å bruker kunstig intelligens og maskinlæring for å identifisere mønstre og skape smarte automatiseringer som utvikler i den hastigheten bedrifter trenger.

Pandemien og mangelen på arbeidskraft har skapt et globalt mareritt i leverandørkjeden og mer spesifikt avslørt ulempene ved just-in-time produksjon. Husker du mangelen på toalettpapir? Det fikk flere organisasjoner til å omstille seg til moderne business-to-business (B2B) eller EDI (Electronic Data Interchange technology), slik at forsyningskjeden bedre kunne reagere dynamisk på tilbud og etterspørsel.

Saken fortsetter under annonsen

Alle disse verktøyene er bare så nyttig som dataene bedriften har. Dårlige data gir dårlige beslutninger, og dermed dårlige resultater. I det kommende året vil de ledende virksomhetene få enda bedre arbeidsflyt på tvers av ulike forretningssystemer.

Koding forsvinner for mange

Behovet for å automatisere koblingen mellom ulike datasett, IT-applikasjoner og forretningssystemer vil føre til en eksplosjon av applikasjoner som gjør det superenkelt å jobbe med lavkodeutvikling. Dette markedet forventer Gartner vil vokse med 24 prosent bare i år.

I fremtiden vil det være mulig å lage nye apper uten å kunne kode. Dette vil tette det enorme kompetansegapet mellom oss «vanlige folk» og IT-utviklere.

Dette kan faktisk bli en ny gullalder for innovasjon, når alle har muligheten til å utvikle små og enkle applikasjoner som kan løse ulike flaskehalser i en bedrift. Etter hvert som lønningene stiger, vil bedrifter søke å automatisere de repeterende og kjedelige oppgavene som bruker tiden til de ansatte.

Økt konkurranse tvinger bedrifter til ett laserfokus på kundeopplevelser. Mange forbrukere har i dag ingen betenkeligheter med å snu ryggen til en bedrift etter noen få negative opplevelser. Automatiseringer, som anbefalte kassekjøp eller løsning av serviceproblemer med selvbetjening, vil videre fremme og bane vei for bedrifter til å skape enda mer digitale løsninger for folk flest.