Synspunkt | Kaja Larsen Østerud: Modige ledere skaper et inkluderende arbeidsliv
Kaja Larsen Østerud er stipendiat i Seksjon for helse- velferdsforskning i NOVA ved OsloMet.
Lyst til å sende oss et innlegg? E-post-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Selv om samfunnet er mer åpent enn før, er psykisk sykdom fremdeles stigmatisert og tabubelagt, ikke minst i arbeidslivet. Det medvirker til at mange opplever diskriminering og fordommer når de søker jobb.
Ved å vise relasjonelt mot og snakke med sine ansatte kan ledere bidra til mindre stigma rundt psykisk sykdom. Det krever at ledere tør å gå inn i de vanskelige samtalene om psykisk helse på en empatisk og engasjert måte.
Diskriminering er utbredt
Er du åpen om at du har hull i CV-en på grunn av psykisk sykdom, blir du diskriminert i jobbjakten. Det viser en studie av NOVA-forsker Vegar Bjørnshagen.
Studien, som innebærer at man sender ut fiktive søknader til ekte stillingsutlysninger, avslørte at kandidater som oppga psykiske helseproblemer fikk 27 prosent færre innkallinger enn kandidater med lik utdanning og erfaring.
Men hva skiller de som kaller inn slike kandidater fra dem som ikke gjør det? Det har jeg undersøkt ved å intervjue arbeidsgivere som ble utsatt for dette felteksperimentet. Slik kunne jeg komme tett inn på hvordan lederes holdninger, erfaring og praksis rundt arbeidstakere med psykiske helseproblemer påvirker forekomsten av diskriminering.
Fordommer mot psykisk sykdom
De anerkjente stigmaforskerne Bruce Link og Jo Phelan har understreket at stigma er en mangefasettert prosess.
Det starter med at en gruppe får en merkelapp vi ser på som meningsfylt, som merkelappen «psykisk syke». Deretter knyttes merkelappen opp mot negative stereotypier og gruppen skilles ut som en som er annerledes fra «oss». Arbeidsgiverne, som jeg snakket med, viste til gjennomgående stereotypier om personer med psykiske helseproblemer, som at de er ustabile, uselvstendige og sårbare.
Videre består stigma av statustap og diskriminering. Man forskjellsbehandler folk fra gruppen og nekter tilgang til et fellesskap. Det var flere av arbeidsgiverne som fulgte denne prosessen. De brukte stereotypier om ustabilitet og sårbarhet som grunn for å ikke kalle inn til intervju.
Hva gjør de inkluderende lederne?
Det var imidlertid noen arbeidsgivere som valgte å ikke handle på grunnlag av slike stereotypier. Hva var forskjellene på dem, og de som lot fordommene styre? Et viktig funn var at de fortalte om sine erfaringer med ansatte med psykiske helseproblemer på ulikt vis.
De arbeidsgiverne som valgte å diskriminere, fortalte om tidligere erfaringer med ansatte med psykiske helseproblemer der dialogen mellom leder og ansatt var fraværende. Den ansatte forsvant i sykemelding, og de så vedkommende aldri igjen på jobb.
De arbeidsgiverne som, derimot, valgte å kalle inn søkeren fortalte detaljert om sine erfaringer med en vedvarende og empatisk dialog med ansatte som har slitt psykisk. En slik dialog opplevde lederne som et kraftfullt verktøy for å holde ansatte med psykiske helseproblemer i jobb. Og denne dypere erfaringen hadde en tydelig inkluderende kraft i ansettelsesprosessen.
Stigma svekkes ved empatisk dialog
Med andre ord, ledere som velger dialog kan spore av stigmaprosessen. Stigma livnærer seg på skam og stillhet, men krymper når man snakker om det. Ledere kan vise relasjonelt mot ved å gå inn i en dialog om problematikk som man på grunn av stigma er opplært til at er noe privat som vi ikke skal snakke høyt om.
Det er viktig at ledere forstår at det er de som sitter med nøkkelen.
Jobbsøkere og ansatte har mye å tape på åpenhet, noe som demonstreres gjennom diskrimineringen som ble påvist i studien til Bjørnshagen. Men både leder og ansatt har mye å vinne på å etablere en dialog der det ikke er tabu å snakke om vanskelige perioder, tilrettelegging og arbeidskapasitet.
For da er man bedre skikket til sammen å finne løsninger til det beste for arbeidsplassen, den ansatte og samfunnet som helhet.
Kilder:
Bjørnshagen, V. (2021). The mark of mental health problems. A field experiment on hiring discrimination before and during COVID-19. Social Science & Medicine, 283.
Link, B. G., & Phelan, J. C. (2001). Conceptualizing Stigma. Annual Review of Sociology, 27(1), 363-385.
Østerud, K. L. (2022). Mental illness stigma and employer evaluation in hiring: Stereotypes, discrimination and the role of experience. Sociology of Health & Illness.