Synspunkt | Julie Lødrup: Sosial dumping endrer Norge
Julie Lødrup er førstesekretær i LO.
SYNSPUNKT: Med EU-utvidelsene østover i 2004 og 2007 ble Norge del av et arbeidsmarked 100 ganger så stort som vårt eget. Siden har Norge blitt et av de europeiske landene som har mottatt flest arbeidsinnvandrere fra Øst- og Sentral-Europa.
De åpne grensene og den frie bevegeligheten av arbeidskraft har vært en viktig del av det demokratibyggende prosjektet som europeiske land har forsøkt å gjennomføre i tiårene etter murens fall, men de har også bydd på problemer og utfordringer. Den frie bevegeligheten har ikke alltid gått hånd i hånd med rettferdighet. Altfor mange migrantarbeidere har opplevd utnyttelse, lønnstyveri og krenkelse av sine menneskerettigheter. Også i Norge.
Kriminelle arbeidsgivere
Fagbevegelsen har vært den viktigste motkraften mot et arbeidsliv der arbeidere må underby hverandre for å få arbeid. Tusenvis av utenlandske arbeidere har organisert seg, fremmet lønnskrav og kjempet for at det norske arbeidslivet skal være et godt arbeidsliv for alle, uansett hvor de kommer fra. Fagforeningene har representert hundrevis av arbeidstakere i forhandlingsrom og rettssaler, og på arbeidsplassene har tillitsvalgte avdekket uverdige forhold og kriminelle arbeidsgivere.
Hvordan norsk arbeidsliv ville sett ut i dag uten denne innsatsen, er det vanskelig å forestille seg. Men vi ser fortsatt altfor mange alvorlige tilfeller av sosial dumping, og det er et stort behov for økt innsats fra fagbevegelsen, og nye verktøy i form av endret lovgivning.
Politiske vedtak avgjørende
Politiske tiltak er avgjørende for å kunne skape et mer ryddig arbeidsliv. Krav om lærlinger, fagkompetanse og andre sosiale krav inn i offentlige anbudsprosesser, allmenngjøring, solidaransvar, innsynsrett og en rekke andre bestemmelser har gjort handlingsrommet mindre for useriøse og kriminelle aktører.
Nå er flere nødvendige tiltak på dagsorden. Nye og strenge reguleringer av bemanningsselskapene, kollektiv søksmålsrett og styrkede rettigheter til faste og hele stillinger, er bare noe av det som allerede er igangsatt.
Disse positive endringene står i skarp kontrast til utviklingen i mange land rundt oss. Flere steder er demokratiet på vikende front, og dette er en utvikling som er nært forbundet med utviklingen i arbeidslivet. Arbeidsfolk og fagforeningene deres har mistet makt og innflytelse, og organisasjonsgraden og tariffavtaledekningen har gått ned. I store økonomier som USA og Storbritannia har reallønningene stagnert i årtier. Mange arbeidere er blitt «arbeidende fattige», og rasismen, fremmedfrykten og nasjonalsjåvinismen har fått sterkere fotfeste.
Useriøse med et hær av hjelpere
Å sette arbeidstakere i stand til å hevde og kjempe for sine rettigheter, også når de er i en sårbar situasjon, er avgjørende for å lykkes i kampen mot sosial dumping. Myndighetenes trusselvurderinger viser hvordan useriøse aktører har en hær av hjelpere til rådighet, i form av advokater, revisorer og andre medhjelpere.
Den eneste måten å trenge gjennom denne muren av falske dokumenter og skallselskaper på, er ved å få arbeiderne som utnyttes til å fortelle. Skal de gjøre det, trenger de informasjon rettighetene sine i Norge og en utsikt til å få den lønnen de har krav på.
Kraft nok til å stå imot
LO hilser derfor regjeringens storrengjøring i arbeidslivet velkommen. Sosial dumping er i ferd med å endre Norge og kvaliteter som vi setter høyt - som likhet, tillit og selvstendige arbeidstakere med makt og innflytelse over egen arbeidshverdag - er under press.
I Norge er vi så heldige at vi fremdeles har kraft nok til å stå imot en slik utvikling, og en regjering som står på arbeidstakernes side. Det gjør det mulig for oss å velge en annen vei.
Det krever fortsatt innsats fra alle parter.