konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos

Det finnes nesten ingen toppledere med innvandringsbakgrunn her til lands, viser dokumentasjon som de tre masterprogram-studentene har funnet fram til. Ett av de få unntakene er Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i Obos. Foto: Terje Pedersen | NTB

Synspunkt | Julian Farner-Calvert: Derfor bør ledere ta del i samfunnsdebatten

Publisert: 26. september 2022 kl 09.03
Oppdatert: 28. september 2022 kl 15.46

­Julian Farner Calvert er partner i First House. Selskapet gjør oppmerksom på at de for tiden ikke har oppdrag for Obos, Stormberg eller DNB. Portrettfoto forsiden: First House

Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Hvem har vel ikke lyst til å jobbe for en leder som evner å se det store bildet? Ledere som tenker utover bunnlinja. Ledere som brenner for noe og står for det. Engasjerte ledere som tiltrekker seg talenter, beholder dyktige medarbeidere og øker egen innflytelse. Resultat: Bedre rammevilkår, mer effektiv produksjon og høyere lønnsomhet.

Dessverre er det mange toppledere i næringslivet som ikke våger å delta i den offentlige samtalen. Det er nok flere årsaker til at ledere ikke tør, vil eller prioriterer dette arbeidet. Det kan skyldes at de ikke ønsker å stille seg åpne for kritikk. For andre kan det være at de ikke ser verdien av å delta i debatten, og det kan være at det ligger utenfor enkeltes komfortsone.

Tenk som en toppolitiker

Toppolitikere er opptatt av sakseierskap, det kan ledere i det private næringslivet lære av. Sakseierskap handler om å være det partiet og den politikeren som har de beste løsningene innenfor et problem.

Saken fortsetter under annonsen

Har du sakseierskap, ringer mediene når saken er aktuell. Derfor gir sakseierskap synlighet i mediene og tillit hos velgerne.

Eksempelet Bent Høie

Ett eksempel på dette er hvordan Høyre med Bent Høie, som opposisjonspolitiker under Stoltenberg II, bygget seg opp på helsepolitikk. Høie brukte mye tid på å peke på svakhetene til de rødgrønnes helsepolitikk som da styrte landet, samtidig som han argumenterte for at økt bruk av private aktører ville kunne kutte ventetidene i helsevesenet.

Høyre vant valget i 2013, mye på grunn av den jobben partiet og Høie hadde gjort ved å bygge opp tillit hos velgerne. De ville fikse problemet med helsekøene. Velgerne stolte på Høie, og Høyre vant valget.

Så hva kan næringslivsledere lære av dette? Bedrifter som engasjerer seg i saker som engasjerer deres kunder, leverandører og eiere kan bidra til å styrke omdømmet og relasjoner.

Snakk om det som engasjerer

Å bygge opp sakseierskap tar tid. Man er rett og slett avhengig av å være kunnskapsrik, engasjert og troverdig. Du må ikke være ekspert. Men, du må være engasjert nok og kunne nok til å reise problemstillinger og peke på løsninger.

Saken fortsetter under annonsen

Det finnes mange bedrifter som er aktive i samfunnsdebatten. Det er bare å se på alle bedriftene som inviterte til debatter under Arendalsuka. Eller alle næringslivslederne som skriver kronikker i avisene.

Hvorfor har DNB en egen forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, som stiller opp på God Morgen Norge på TV2 eller lar seg intervjue av Dagbladet? Det er selvfølgelig fordi dette er en måte for DNB å få oppmerksomhet på, og synlighet rundt sine tjenester. Men også for å få fram DNBs kompetanse og et engasjement for at nordmenn må kunne holde orden på økonomien sin. Sandmæl er bare én av flere profiler for DNB.

 

«For samfunnet og den offentlige debatten er det viktig at næringslivsledere har en stemme fordi de har andre perspektiver.»

 

Det finnes selvfølgelig ingen oppskrift på hvordan eller fasit på hva næringslivsledere bør engasjere seg i. Alle bedrifter kan ikke være tankeledere innen digitalisering eller klimaendringer. Det må finnes et ledig rom.

Den optimale posisjonen for deg som leder finner du i rommet mellom engasjement til dine kunder, eiere og andre interessenter  og ditt eget. Temaet kan være spesifikt. Jobben din er å få det til å engasjere bredere.

Saken fortsetter under annonsen

Obos-konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj har et engasjement for å sikre folk rimeligere boliger i Oslo. Dette synliggjøres i Obos-bladet, men han tar selv en aktiv rolle i media også. Nå ville nok Obos-toppen fått møter med politikere, uansett om han var synlig i media eller ikke, men kanskje «frykter» politikerne han litt mer, siden han har sakseierskap?

Gull i engasjement

Det er verdifullt å være en del av samfunnsdebatten fordi det ikke er direkte salg og reklame. Ditt engasjement kan være en døråpner for din bedrift. Det kan bidra til å gjøre det enklere å få møter med politikere, organisasjoner og andre i næringslivet – som du ikke omgås i hverdagen. Det gir deg påvirkningsmakt og muligheter til å påvirke andres engasjement og meninger.

I all kommunikasjon er det viktigste å være troverdig. Det må være en sammenheng mellom ditt engasjement, bedriftens virksomhet og ditt budskap. Ønsker du å være en tankeleder, starter det viktigste arbeidet i eget hus. Du trenger ikke å være best, men det må være sammenheng mellom liv og lære.

Altfor mange synes ikke

Et velbrukt eksempel på dette er Stormberg. Gjennom et bankende hjerte for miljø og utenforskap har selskapet tatt en posisjon i det offentlige rom. Stormberg blir lyttet til og sett.

Vi har mange fantastiske bedrifter i landet vårt som kommer med et betydelig bidrag til samfunnet. Det er ikke mange som gjør like mye for tidligere innsatte som Stormberg. Men det er mange som skaper verdier og arbeidsplasser – bedrifter som står for nyskaping som gir økt lønnsomhet, bedre HMS og lavere miljøskade.

Saken fortsetter under annonsen

For samfunnet og den offentlige debatten er det viktig at næringslivsledere har en stemme fordi de har andre perspektiver. Det er de som sitter tettest på sine markeder og ser først endringer og merker trendene på kroppen.  Alt for mange av disse lederne synes ikke og blir ikke lyttet til. Slik verken bør eller trenger det å være.  Det gjelder bare å våge.