Synspunkt | Jørund Rytman: Derfor bør regjeringen gi bedrifter strømstøtte
Jørund Rytman er administrerende direktør i SMB Norge, foreningen for små og mellomstore bedrifter.
SYNSPUNKT: I 2022 har Norge opplevd rekordhøye strømpriser, særlig i øst, vest og sør. I Nord-Norge har man blitt skånet fra prisbonanzaen i sør.
Situasjonen oppleves som ekstremt krevende for våre medlemmer. Vi får tilbakemelding om at strømregningen nå er tre til fire ganger så høy som på samme tid i fjor.
Advart og advart
SMB Norge har advart mot denne utviklingen siden høsten 2021. Husholdningene har fått hjelp til å dekke store deler av de astronomisk høye strømregningene. Det har imidlertid ikke landets små og mellomstore bedrifter.
Flere bedrifter forteller oss at de har iverksatt alle mulige tiltak for å redusere forbruket sitt til et minimum. Nå har mange redusert forbruket sitt såpass mye at man har lavere forbruk enn på samme tid i fjor, men likevel en mye høyere strømregning. Det er et paradoks som for mange småbedrifter er vanskelig å akseptere.
Sliter med likviditeten
Tidligere i august gjennomførte SMB Norge en undersøkelse blant våre medlemmer om hvilke konsekvenser den høye strømprisen har for dem. Mange melder om at 2022 blir et verre år for dem sammenlignet med et normalår, der resultatet av driften blir svakere eller mye svakere for halvparten av våre medlemmer.
Mange småbedrifter opplever også utfordringer med likviditeten på grunn av stadig høye strømregninger som må betales.
Når bedrifter opplever store kostnadsøkninger, vil det i de fleste tilfeller føre til høyere priser for kundene. Det har vi sett mange eksempler på. Likevel er det ikke alle næringer og bransjer der dette er like lett. Eksempelvis har vi flere medlemmer i helsebransjen, der prisene enten er satt av det offentlige eller at prisene allerede har økt med 25 prosent på grunn av innføring av merverdiavgift. Skal man øke prisene ytterligere på grunn av høye strømpriser, når man snart et punkt der prisene ligger over kundenes betalingsvilje.
Se til Europa
I land etter land i Europa finner vi eksempler på at myndighetene har hjulpet bedriftene sine med både høye strøm- og drivstoffpriser. Sistnevnte har også vært et stort problem for mange små og mellomstore bedrifter i 2022. I Norge har myndighetene så langt ikke vært villige til å hjelpe hverdagsnæringslivet. Det virker også som at en slik håndsrekning sitter langt inne.
SMB Norge mener ikke at staten skal dekke alt underskudd i enhver bedrift, uansett hva årsaken er. Statens oppgave er ikke å dele ut almisser. Alle eiere av små og mellomstore bedrifter vet dessuten at å drive næringsvirksomhet, er å drive på egen regning og risiko.
Hvorfor mener da SMB Norge at staten skal hjelpe små og mellomstore bedrifter med strømregningen?
Det skyldes hovedsakelig to forhold:
- For det første er strøm ikke en hvilken som helst vare, der prisene utelukkende settes av og styres av markedet. Strøm er infrastruktur på lik linje med vann, avløp, renovasjon og veier.
- For det andre er det aller meste av strømproduksjonen offentlig kontrollert og eid, enten av kommuner, fylkeskommuner eller av staten. Dagens strømpriser utgjør i realiteten en ekstraskatt til det offentlige for både næringslivet og husholdningene.
Spiser opp hele overskuddet
Derfor mener SMB Norge at staten må komme på banen og hjelpe landets små og mellomstorebedrifter. Det er tross alt disse bedriftene som er ryggraden i norsk næringsliv, og som sysselsetter mennesker over hele landet.
Slik situasjonen er nå, spiser strømregningen opp alt av overskudd. I småbedrifter er marginene små fra før. Med dagens strømpriser er marginene enda mindre. Det kan ikke fortsette i lengden.