Foto

Solkraft har flere gode egenskaper. Den bruker fornybare ressurser som finnes overalt på kloden. Et stort problem er imidlertid at det i dag er veldig dyrt og vanskelig å lage strøm derfra i de mengdene industrien trenger, skriver kronikkforfatterne. Foto: Einar Aslaksen / Pudder agency

Synspunkt | Gunnar Bovim og Håkon Haugli: Norge bør ta en lagringsplass

Publisert: 20. oktober 2022 kl 08.37
Oppdatert: 20. oktober 2022 kl 08.37

­Gunnar Bovim er styreleder og Håkon Haugli administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Lyst til å sende oss et innlegg? Epost-adressen er synspunkt@dagensperspektiv.no

 

SYNSPUNKT: Blant annet forventes EU-ledere å vurdere ytterligere tiltak for å redusere energietterspørselen. Tiden er inne for å spare energi. Det er bra for klimaet, og det er bra for bærekraften.

Vil det monne? Bare hvis vi evner å lagre den energien vi faktisk har tilgang til.

Hel-elektrifisert og utslippsfri

Europa skal hel-elektrifiseres og være utslippsfri i 2050. Skal vi komme dit, trenger vi alternative energikilder: Vi trenger mer fornybart, og vi trenger god lagringskapasitet. Vindkraft og solkraft har flere gode egenskaper. De bruker fornybare ressurser som finnes overalt på kloden.

Saken fortsetter under annonsen

Et stort problem er imidlertid at det i dag er veldig dyrt og vanskelig å lage strøm i de mengdene industrien trenger. Utfordringen med sol- og vindkraft ligger i deres natur: de varierer med vær og vind. Kraftverket leverer strøm når det blåser og når det er sol, men ellers ikke.

 

«Energikrisen demonstrerer at vi trenger mye mer energilagring. Veldig mye mer.»

 

Uten muligheter for å lagre en betydelig mengde elektrisk energi relativt rimelig, vil det være vanskelig for sol- og vindkraft å være i nærheten av å dekke Europas behov for kraftproduksjon. Vi snakker her om mer enn et batteri til å lagre overskuddsstrøm fra solceller på eneboliger. Vi snakker om lagring av energi i stor skala – og i mange, ulike former.

Norge solid på lagringsteknologi

Siden 2011 har Innovasjon Norge støttet en rekke prosjekter innen energilagring, med en kraftig økning av antall prosjekter de siste tre årene. Innen stasjonær lagring, for eksempel batterier eller solceller i bygninger, har vi støttet i overkant av 160 prosjekter med til sammen 350 millioner kroner.

Saken fortsetter under annonsen

De fleste prosjektene er innenfor utvikling av stasjonære batterier, men det er også ganske mange hydrogen-prosjekter, og noen prosjekter innen varmelagring for kontor- og boligbygg.

Energikrisen demonstrerer at vi trenger mye mer energilagring. Veldig mye mer.

Reduksjon av klimagassutslipp mulig

Ifølge et scenario, laget av Rystad Energy, er det mulig for verden å redusere utslippene av klimagasser raskt nok til at den globale oppvarmingen holdes under to grader. I dette scenarioet er solkraft og vindkraft de dominerende energikildene i 2050. I det samme scenarioet står stasjonær energilagring for 30 prosent av energiforsyningen.

Den innovasjonen som kan gjøre energilagring mulig i stor skala, vil ikke skje av seg selv. Innovasjonen må finne sted i samspill mellom næringsliv og forskning, og med det offentlige som pådrivere og solide støttespillere. Norsk næringsliv har solid kompetanse innen lagringsteknologi slik som vannkraft, batterier og hydrogen.

Når Norge og Europa diskuterer løsninger på energikrisen, må vi huske å lagre.