Synspunkt | Filip Skogstad: Hva kan vi lære av Simon Spies?
Filip Skogstad er hodejeger og partner i Skogstad & Co. Foto forsiden: Skogstad & Co
Lyst til å sende oss et innlegg? Mailadressen er synspunkt@dagensperspektiv.no
SYNSPUNKT: Mangfold og god organisasjonskultur er to sider av samme sak. Derfor bør vi bruke «Spies-sjokket» til et krafttak for større mangfold.
Det er 20 år siden daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) innførte kvotering i ASA-styrene. Gabrielsen var lei «gutteklubben grei» i styrerommene. Og nå er vi der igjen.
Denne gang er det næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) som synes likestillingen går for tregt. Ferske tall viser at sju av ti aksjeselskaper har kun menn i styret, og knapt 20 prosent av styremedlemmer i private selskaper er kvinner.
Få måneder før Vestre varslet en mulig lovregulering av kjønnsbalansen i styrer og ledelser i aksjeselskaper, var det en storstilt feiring i Danmark. Det var Spies Rejser som feiret det som skulle vært 100 års dagen til grunnleggeren av selskapet, Simon Spies.
«Morgenbolledamene»
Simon Spies er grunnleggeren av Spies Rejser. Spies Rejser, som solgte pakketurer til Syden, ble raskt et av Skandinavias største reiseselskap. Spies ble rik, og han ble kjendis. En viktig del av imagen hans var å la seg fotografere sammen med unge kvinner. Men få kjente da til den grove, systematiske utnyttelsen av de unge kvinnene.
«Vi kan lære noe av den groteske kulturen i Spies Rejser.»
Omfanget, systematikken og grovheten ble først allment kjent da flere av kvinnene, som hadde blitt fotografert ved Spies’ side i hans glansdager, nylig sto fram og fortalte om sine erfaringer som «morgenbolledamer» og ansatte i Spies Rejser. Kvinnene forteller (blant annet i en dokumentarserie som ligger på NRK) at de som «morgenbolledamene» bakte rundstykker til Spies, vasket håret hans og stilte opp seksuelt.
Spies likte «morgenbolledamene» – unge, hvite, og han likte å ha et bredt utvalg tilgjengelig på ethvert tidspunkt.
Fryktkultur
Videre forteller kvinnene om en sterk fryktkultur, der ingen stilte kritiske spørsmål. Dermed kunne de mange, unge kvinnene med blåmerker og Rolex’er vandre rundt i Spies Rejser på vei ut eller inn av Spies’ soverom.
Vi kan lære noe av den groteske kulturen i Spies Rejser. Mangfold er viktig for at alle skal ha like muligheter – og for at selskapene skal få tak i de beste hodene over tid. Men mangfold er også en viktig forsikring for å hindre utvikling av en ekstrem og destruktiv organisasjonskultur.
«Det er ingenting som tyder på at det står bedre til med mangfoldet enn med likestillingen.»
I dag er vi enige om at alle skal ha like muligheter. Vi vet at dyktighet ikke er korrelert med kjønn, religion eller seksuell legning. Vi vet at skal en organisasjon få tak i de beste hodene, må de rekruttere fra hele samfunnet.
Men fremdeles begrenses mangfold ofte til kjønnsdimensjonen. Organisasjoner teller og rapporterer antall kvinner i organisasjonen, lederstillinger, toppledelse og i styrene. Dette gir en begrenset oversikt over mangfoldet. Det gjør at mangfold får mindre oppmerksomhet enn kjønnslikestilling.
Men det er ingenting som tyder på at det står bedre til med mangfoldet enn med likestillingen. Derfor må vi arbeide systematisk og kvalitativt med mangfold.
«Inkludering kan ikke defineres av dem som allerede er inkludert.»
Vi må fokusere på hva vi rekrutterer mangfold inn i. Det blir ikke mangfold i en kultur hvis det ikke er rom for annerledeshet. Inkludering kan ikke defineres av dem som allerede er inkludert. En transseksuell person, en kvinne med hijab, en homofil og en mann med turban møter ulike utfordringer.
Derfor må vi som arbeidstakere, ledere eller styremedlemmer stille oss spørsmålene:
- hvorfor er mangfold viktig på arbeidsplassen du representerer, og hvilken type mangfold?
- bidrar du til en inkluderende organisasjonskultur?
- har du/dine ansatte/kollegaer nødvendig kompetanse om mangfold?
Og så et tips til næringsministeren. Vestre, du bør sette krav til kvalitativ mangfoldsrapportering i de 71 statseide selskapene. Dette vil bidra til økt mangfold blant 332.551 ansatte. Det vil være et viktig bidrag!