Tilfredse medarbeidere
Foto

Svært mange sluttet i jobbene sine under pandemien, et tydelig tegn på at man ikke kan kan ta ansattes lojalitet for gitt. De ansattes jobbtilfredshet bør være tema på styrenivå, mener kronikkforfatteren. Foto: Jacob Lund, iPhoto

Synspunkt | Bjørn Røsten: Ansattes tilfredshet kritisk viktig

Publisert: 27. mai 2022 kl 07.25
Oppdatert: 27. mai 2022 kl 08.31

­Bjørn Røsten er administrerende direktør i Unit4 Norge.

SYNSPUNKT: Økende digitalisering og fleksibelt arbeid gjør forventningen om arbeidstid fra åtte til fire, fem dager i uken, til noe som hører fortiden til. Det er også andre bedriftsendringer man konstant må forholde seg til: alt fra endringer i lederskap, til fusjoner og oppkjøp.

En verden i endring oppleves urovekkende for mange. Ansatte trenger derfor mer enn noen gang at arbeidsgiverne er synlige. De vil ha balanse og fleksibilitet i hverdagen - samtidig som de ønsker å respektere bedriftens verdier. Arbeidsgiver må derfor tilby riktige verktøy, og et miljø som bidrar til effektivitet.

Fenomenet «the Great Resignation» viser at svært mange mennesker sluttet i jobbene sine under pandemien, et tydelig tegn på at man ikke kan ta ansattes lojalitet for gitt. Jobbtilfredshet er helt kritisk. Den må måles ofte, og det må bygges en kultur der denne står i sentrum. Den årlige medarbeidersamtalen er død. Regelmessig dialog og diskusjon er veien videre.

Ansattes tilfredshet bør være et tema på styrenivå. En undersøkelse fra Ventana Research, Forbedring av ansattes opplevelse og intern mobilitet for smidighet i arbeidsstyrken, understreker at HR og økonomiavdelingene bør samarbeide, for å harmonisere bedriftens økonomiske mål med medarbeidernes verdier.

Den viser også at dersom bedrifter ikke regelmessig tar pulsen på hva ansatte føler om jobben sin, tar de store risikoer med både arbeidsstokken og selve merkevaren.  

Det er enkelt å prate om god EX (Employee Experience), men vanskelig å gjennomføre. For eksempel har hybridarbeid flere sider: det øker arbeidsgiveres mulighet til å gi ansatte fleksibilitet for å balansere jobb og fritid, samtidig som det er en risiko for bedriftskulturen. Organisasjoner som er klare for nødvendig omstrukturering her, får muligheten til å utmerke seg og bygge team bestående av mennesker som er fornøyde, som gjør sitt beste, og som gir positive referanser til andre.

Saken fortsetter under annonsen

Ansatte lever i en gullalder når det kommer til muligheter for kompetanseheving. Bare noe så enkelt som et nettkurs kan gjøre deg til en mer attraktiv jobbkandidat. De beste arbeidsgiverne vil ikke frykte denne utviklingen, derimot vil de oppmuntre folkene sine til å heve sin kompetanse.

Bedrifter som ligger i forkant, forsterker medarbeideropplevelsen i hele prosessen, fra ansettelse til off-boarding. Entusiasmen må vekkes fra jobbsøknaden sendes til den dagen de forlater deg. Vi ser blant annet at intervjuprosessen reduseres fra en fem- eller seks-trinns prosess til to eller tre stadier. Teknologi er vår venn i denne prosessen. Gjennom automatisering kan vi screene og utnytte intervjuprosesser bedre, slik at mer tid kan brukes til å prate med kandidater framfor å sjekke CV-detaljer.

Endring er aldri enkelt, men alternativet er langt verre. Vurder derfor hvordan du kan tilby mer rom for åpenhet rundt administring og til å lytte til folkene dine.

Det er en utfordrende tid, men en spennende tid. Vi lever i konstant endring: Velg å dra nytte av det.