Mineralutvinning
Foto

Skal vi redusere vår avhengighet av ustabile land, må vi kartlegge våre behov og vår tilgang på kritiske råmaterialer, mener kronikkforfatteren. Foto: Arild Lillebø / iStock Photos

Synspunkt | Bjørn Arild Thon: Økt utvinning ikke nok - Norge må ta kontroll

Publisert: 10. august 2022 kl 08.40
Oppdatert: 10. august 2022 kl 08.40

Bjørn Arild Thon er administrerende direktør i RENAS, et returselskap for farlig avfall.

SYNSPUNKT: Kritiske mineraler og metaller kommer ikke med storken, skriver administrerende direktør Stein Lier-Hansen retorisk i Dagens Perspektiv 2. august. Hans budskap er økt satsing på gruvedrift for å dempe vår, og Europas, avhengighet av Kina og andre «politisk ustabile land med lav sosial og miljømessig standard».

Lier-Hansen har rett i at en rekke sjeldne, og viktige, metaller og mineraler kan utvinnes i Norge. Mer bærekraftig gruvedrift i Norge er derfor nødvendig.

Bygge sirkulær økonomi

Men økt utvinning er ikke nok. Skal vi redusere vår avhengighet av ustabile land, må vi kartlegge våre behov og vår tilgang på kritiske råmaterialer. I motsetning til EU mangler Norge en slik oversikt og kontroll.

Samtidig, og snarest mulig, må vi bygge en ekte sirkulær økonomi. Flere av disse mineralene og metallene kan gjenvinnes og gjenbrukes i det uendelige, men da må vi som samfunn stille nye krav til hele verdikjeder.

  • Produkter må designes mer gjerrig – slik at vi bruker mindre materialer
  • Produkter må designes for å vare lenger, og vi må sikre at oppgradering og reparasjon er økonomisk fornuftig
  • Fremtidens design må også sikre at verdifulle komponenter enkelt kan plukkes fra hverandre og resirkuleres
  • Produsentansvarsordninger som sikrer innsamling og bærekraftig gjenvinning må styrkes
  • Vi bør innføre spesifikke gjenvinningsmål for kritiske råmaterialer
Saken fortsetter under annonsen

Verdier går tapt

Norge har store råstoffressurser som kan bidra til å sikre hele Europas tilgang på en rekke mineraler og metaller som blir helt nødvendige for å omstille kontinentet til en digital og bærekraftig fremtid. Det trengs store volumer av disse råstoffene for å bygge vindmøller, datasentre, solcellepanel, mobiler, elbiler, batterier med mer. Sagt med andre ord er innsatsfaktoren i elektrifiseringen og digitaliseringen helt avhengig av noen råstoff som regimer som Kina og Russland i dag i stor grad kontrollerer.

EU har for lengst tatt alvoret innover seg og kartlegger derfor situasjonen med jevne mellomrom. EU-kommisjonen har varslet en ny oppdatering om kort tid.

Heldigvis er det politiske miljøet i Norge sakte, men sikkert, i ferd med å våkne. Regjeringen har lovet oss en ny mineralstrategi i løpet av 2022. Vi har store forventninger til at denne tar et ansvar for å kartlegge behov og status på lik linje med det arbeidet som pågår i EU.

Belyser forsyningsrisikoen

I påvente av regjeringens arbeid, har vi i RENAS selv utarbeidet en rapport som kartlegger de kritiske råstoffene, markedene og verdikjedene for disse. Rapporten, som legges fram på et arrangement på Arendalsuka, belyser forsyningsrisikoen for råstoffene og hvilke tiltak og politiske virkemidler vi har for å øke ressurseffektiviteten og forsyningssikkerhet, samt de nye mulighetene for norsk gjenvinningsindustri.

Mineralindustrien er viktig og fortjener Lier-Hansens oppmerksomhet. Men uten mer sirkulære verdikjeder vil Norge fortsatt være geopolitisk unødvendig sårbar. Det håper vi Norsk Industri og Stein Lier-Hansen er enig med oss i.

Saken fortsetter under annonsen