Norske reiselivs-bedrifter vil ha stor betydning fremover
Reiselivet skaper sysselsetting og attraktive kommuner, men pandemien har også ført til økt bevissthet for at reiselivet har betydning for folks sosiale liv og mentale helse. Folk har, etter 2 år med store begrensninger, fått øynene opp for hvilken verdi det lokale reiselivet og kulturtilbudet har.
Er det én ting pandemien har vist oss så er det hvilken enorm betydning det lokale reiselivet og kulturtilbudet har for folk flest. Ting vi før tok for gitt ble plutselig utilgjengelig da hoteller, restauranter, uteliv, opplevelser og kultur ble helt eller delvis stengt ned. Reiselivet skaper puls både på små og store steder, og ifølge den siste befolkningsundersøkelsen, gjennomført av Ipsos på vegne av NHO Reiseliv, er det dette vi har savnet aller mest under pandemien; frihet til å reise, oppleve nye ting, dra ut og spise, danse og dra på konsert. Etter to dramatiske år for reiselivet, kan vi endelig møtes igjen, dra på restaurant, oppleve, nyte og være sammen. Reiselivet på tvers av regionene er utrolig takknemlig for den støtten vi har opplevd fra lokalbefolkningen under pandemien, og min oppfordring er at du fortsetter å støtte dine lokale favoritter. For selv om meteren er borte og hoteller, restauranter, uteliv og kultur endelig får lov til å drive som normalt, vil det ta tid for mange reiselivsbedrifter å hente seg inn igjen.
7 av 10 tror pandemien har endret folks reisemønstre
For eksempel: Blant reiselivsbedriftene i Troms og Finnmark, hvor bedriften min Big Fish Adventure ligger, svarer 12 prosent at de forventer at det også i år blir flest nordmenn som besøker eller benytter seg av deres tilbud og aktiviteter. Like mange forventer at de utenlandske turistene kommer tilbake for fullt i sommer. Så mange som 7 av 10 tror pandemien har endret folks reisemønstre og adferd, og at det vil kreve endringer og omstilling i reiselivet – også etter pandemien. Reiselivsbedriftenes prognoser i fylkeskommunen bekreftes også andre steder i landet, samt av en undersøkelse som viser at nær halvparten av oss nordmenn vil fortsette å feriere i Norge fremover, fordi det føles tryggere enn å dra til utlandet.
Det er vi nordmenn som kommer til å være det aller viktigste markedet for norsk reiseliv i årene som kommer. En fersk rapport fra analysebyrået Menon Economics estimerer at norsk reiselivs omsetning vil øke med 45 prosent frem til 2030. Det forventes en stor vekst innen feriemarkedet spesielt, og aller sterkest vekst blant lokalbefolkningen. Nordmenn har virkelig fått øynene opp for Norge som ferieland, og mange har oppdaget at man ikke nødvendigvis trenger å reise langt for å få den perfekte sommerferien, eller helgeturen med gode venner. Det blir spennende å se om pandemien fører til varige endringer i folks reiseadferd og preferanser, men én ting er sikkert: behovet for å møtes, være sosiale, reise, utforske og oppleve nye ting har aldri vært sterkere. Aldri før har reiseliv og kultur vært viktigere, og vekstpotensialet er enormt.
Frem mot 2030 vil antall utenlandske turister dobles
Det kan ta litt tid, men Norge vil igjen myldre av utenlandske turister i fremtiden. Opplevelsesaktører som Hov Gård og Unstad Arctic Surf i Lofoten, The Viking Planet i Oslo, Grønolen Fjellgard i Valdres, restauranter som Renaa i Stavanger og kulturarrangementer som Perleporten i Honningsvåg, bidrar til å bygge Norge til et attraktivt reisemål, både for forretningsreisende og ferierende turister. Ifølge Menon vil vi se en vekst av utenlandske turister til Norge på over 50 prosent frem mot 2030. Eksportinntektene fra utenlandske gjester vil vokse fra 59 milliarder kroner i 2019, til 90 milliarder kroner i 2030. Prognoser viser at etterspørselen etter særlig naturbaserte opplevelser vil forsterkes i årene som kommer. Aktiviteter og opplevelser i naturen kommer til å bli mer og mer populært, og her har Norge et stort fortrinn.
Enormt vekstpotensial
Koronakrisen har rammet reiselivet hardt, men vi er optimistiske med tanke på det enorme vekstpotensialet til reiselivet. Nå er det viktig at både lokale og nasjonale politikere støtter opp om reiseliv og kultursektoren i gjenreisingsfasen. Politikerne må gi næringen rammebetingelser som er konkurransedyktige i Europa, og samtidig si ja til lokale initiativ som skaper arbeidsplasser og verdiskaping, som lokalsamfunnene er avhengige av.
Reiselivet er kommunens og lokalbefolkningens beste venn
For reiselivet er kommunens beste venn. Ringvirkninger av turisme er positivt og bra for kommunen fordi det betyr flere arbeidsplasser, økt bolyst og ikke minst økte inntekter til kommunekassa. Det er hoteller, restauranter, kultur og uteliv som gjør at Norge er et godt sted å bo, og et attraktivt sted å besøke. Det er disse arenaene som gir oss påfyll, mening med livet, sosial glede og lykke.
Pandemien har lært oss at reiselivet er viktig for folks sosiale liv og mentale helse, og det må vi huske skulle det oppstå nye virusvarianter, pandemier eller kriser i fremtiden: