- Svært få ledere er villige til å gjøre det som skal til for å lede

Publisert: 11. mai 2013 kl 09.50
Oppdatert: 27. mai 2013 kl 11.13

Nicolaisen tar opp dette i en kronikk i dagens Ukeavisen Ledelse (se side 14), og hevder det er stort problem for norske bedrifter at de er befolket med ledere som ikke sier hva de mener eller mener det de sier. 

Hun frykter at feige ledere, «jattende» ledere og ledere med egne agendaer bidrar til at det blir gitt dårlige råd og tatt gale beslutninger på sviktende grunnlag. Konsekvensen at feilvurderinger kan foretas i kritiske situasjoner, noe som kan føre til uopprettelig skade på skade på bedriften eller organisasjonen.

– Det kan føre til dårlig arbeidsmiljø, korridorsnakk og liten tillit til ledelsen, skriver hun i sin kronikk.

Mangel på ærlighet

Nicolaisen forteller at hun gjennom årene har sett hva mangel på ærlighet i ledergruppen kan gjøre med arbeidsmiljøet i både sin egen bedrift og i andres bedrifter. Det er lett å legge merke til at en person ikke viser sin egentlige mening, påpeker hun:

– Vi leser kroppsspråk. Det er lett å se når folk ikke sier det de egentlig mener. Det bidrar til usikkerhet. Den vil forplante seg videre i organisasjonen. Arbeidsmiljøet blir dårlig, og fører ofte til at gale beslutninger tas på sviktende grunnlag. Jeg har stått i slike situasjoner en rekke ganger i årenes løp, og har også hatt kontakt med mange ledere i ettertid som har bekreftet at mine antakelser var riktige – de hadde ikke kommunisert det de egentlig mente, og det får negative konsekvenser for bedriften. I dag har jeg en meget bra ledergruppe som er tydelig, og hvor det er et bra miljø for åpenhet. Slik har det ikke vært bestandig, sier hun.

Tafatthet

Saken fortsetter under annonsen

Inger Ellen Nicolaisen har diskutert dette problemet med andre næringslivs-ledere.

– Næringslivslederne bekrefter erfaringene jeg har hatt. Det er problematisk at ledere lyver, ikke gir uttrykk for sin egentlige mening eller har sin egen agenda, sier hun.

Hun forteller at hun har studert problemet, spesielt hva som gjør ledere tafatte.

– Det viser seg at det er svært mange som ønsker å bli ledere. Likevel er det svært få som ønsker å være leder fullt ut – det vil si å være villig til å gjøre det som skal til for å lede. De må ta konsekvensene av ansvaret som følger med det å være leder. Tydelig og ærlig kommunikasjon er en viktig del av lederoppgaven, understreker hun.

Må ha reell takhøyde

Ifølge Nicolaisen er åpenhet og takhøyde viktig kriterier for et godt arbeidsmiljø. Takhøyden skal være reell, og derfor er det viktig at ledergruppen gjenspeiler dette.

– Jeg er tilhenger av ledergrupper bestående av personer med forskjellige kvaliteter og meninger. Ved å bygge heterogene ledergrupper risikerer vi riktignok også å få inn ledertyper med egne agendaer. Disse lederne bør imidlertid lukes ut. Det er ikke plass til dem, fordi de er skadelige for gruppen, først og fremst fordi deres motivasjon går på tvers av bedriftens verdier og visjoner, hevder hun.

Saken fortsetter under annonsen

Det er åpenheten, ærligheten og takhøyden i ledergruppen som legger grunnlaget for at arbeidet med nytenking og innovasjon skal bli vellykket, mener Nicolaisen.

– Det er fantastisk å jobbe i et miljø der det faktisk er takhøyde. Med åpenhet og ærlighet kommer selvtilliten. Det kan også føre til at man går over streken noen ganger, men det blir lettere akseptert fordi man går etter ballen, og ikke spilleren, sier hun.