Jørund H. Rytman er administrerende direktør i SMB Norge. Foto: Johnny Syvertsen | SMB Norge

Jørund H. Rytman er administrerende direktør i SMB Norge.

Foto

Johnny Syvertsen | SMB Norge

SMB Norge: – Unødvendige og fordyrende krav dreper skaperviljen

Publisert: 2. august 2023 kl 14.23
Oppdatert: 2. august 2023 kl 14.25

­I går fortalte VG historien om 29-åringen Lise Hjelmseth, som frykter hun må legge ned familiens røyeoppdrett i Brønnøy kommune i Nordland på grunn av dyr rapportering.

150.000 hvert andre år

Hjelseth driver et lite landbasert oppdrettsanlegg, og regelverket som skal forhindre rømming fra anlegg pålegger dyr rapportering. Ifølge VG anslår Hjelmseth anslår at det vil koste 150.000 kroner –  annet hvert år. Hun har aldri opplevd rømming, og opplever regelverket som urettferdig.

Statssekretær Vidar Ulriksen i Nærings- og fiskeridepartementet sier til VG at det ikke er hensiktsmessig å unnta små anlegg, fordi dette ikke er forenelig med behovet til miljø- og driftssikkerhet.

Nok et eksempel

Jørund H. Rytman er administrerende direktør i SMB Norge, og han liker historien dårlig:

– Dette er et eksempel på fordyrende byråkrati som norske politikere pålegger små og mellomstore bedrifter. Alle skjønner at man ønsker å forhindre rømming av oppdrettsfisk, men en konsulentrapport som dette gjør jo ikke det, sier Rytman til Dagens Perspektiv.

Saken fortsetter under annonsen

SMB Norge jobber kun for de små og mellomstore bedriftene, og har i dag rundt 5.000 medlemsbedrifter Norge rundt.

Han understreker at eksempelet gjengitt i VG ikke er enestående:

– Nei, dessverre. Blant annet var det et krav at man måtte ha revisorgodkjenning av søknaden når bedrifter skulle søke strømstøtte i høst. Slike unødvendige og fordyrende krav og byråkrati dreper skaperviljen i Norge, sier Rytman.