Norsk pris til spansk forsker som jobber for å forhindre nye pandemier
Den norske Lettenprisen, som ble etablert i 2018, ønsker å synliggjøre unge forskere som bidrar til å løse store globale utfordringer innen helse, utvikling, miljø og likestilling.
Dr. Paula Moraga vinner prisen for sitt arbeid med å utvikle mer treffsikre og presise overvåkingsverktøy enn de systemene vi har tilgjengelig i dag. Hun kombinerer matematikk, statistikk og programmering i utviklingen av overvåkingsverktøy som kan fange opp utbrudd av smittsomme sykdommer i tilnærmet sanntid. Den pågående forskningen vil kunne bidra til å forhindre fremtidige pandemier, heter det i en kunngjøring fra Lettenprisen.
Dr. Moraga er ansatt som forsker på overvåkning av folkehelse ved King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) i Saudi Arabia.
− Jeg ønsker å tilby nasjonale helseorganisasjoner et omfattende overvåkingsverktøy som tar i bruk alle tilgjengelige data for at de skal kunne ta velinformerte og gode beslutninger ved sykdomsutbrudd, sier Dr. Moraga i forbindelse med kunngjøringen.
Stordata som verktøy
Dr. Moraga arbeider med å integrere flere og utradisjonelle datakilder, også fra sosiale medier, for mer effektiv sykdomssporing. Hun bruker statistiske metoder og beregningsverktøy som gjør det mulig å forstå og analysere sykdommens utvikling, vurdere risikofaktorer, identifisere klynger, måle ulikheter, og evaluere virkningene av tiltak og intervensjoner.
I sitt tidligere arbeid har hun bidratt til å redusere byrden av malaria og kreft i en rekke land, deriblant Malawi, Brasil og Canada. Årets prisvinner tildeles 2,5 millioner norske kroner for sin forskning på sykdomsovervåkning.
Lettenprisen
Lettenprisen tildeles av Akademiet for Yngre Forskere og Letten Foundation, som ble etablert av professor Letten F. Saugstad i 1986. Stiftelsen har siden da finansiert forskning i Norge og utlandet, for å løfte fram innsatsen til fremragende unge forskere under 45 år som bidrar til å løse store globale utfordringer.
En bredt sammensatt internasjonal jury, under ledelse av førsteamanuensis Heidi Holmen fra OsloMet, mener Paula Moragas prosjekt er av stor internasjonal betydning.
− Juryen var enstemmig i sin anbefaling. Prosjektet hennes er ambisiøst, men samtidig gjennomførbart, og er dermed helt i tråd med Lettens visjon. Pengene skal bidra til å utrette noe konkret og kunnskap fra prosjektet vil ha stor verdi globalt, sier juryleder Heidi Holmen.