Kompetansesvikt, dårlig ledelse og manglende ressurser
Da Statens helsetilsyn undersøkte 57 boliger for utviklingshemmede, fant de lovbrudd i 45 av dem. Hver eneste dag bryter det offentlige loven i Norge. Er velferdsstaten i ferd med å rakne, eller omgir vi oss med alt for mange lover og regler her i landet?
Hver uke er det oppslag og innslag fra Velferds-Norge der det offentlige har sviktet og ikke levert sine tjenester som innbyggerne forventer og loven krever. Regelrett lovbrudd skjer ofte.
Men hvorfor?
Ressursmangel, lav kompetanse og svak ledelse er gjenganger fra forståsegpåerne. En annen forklaring kan være at vi rett og slett har laget for mange lover her i landet. «Systemet tåler ikke flere». I så fall er det kanskje på tide å tenke nytt, før vår stolte velferdsstat virkelig slår sprekker?
Lovgivningsveksten i det norske samfunnet har vært enorm i etterkrigstiden. I tillegg til de ordinære lovene nedtegnet i Norges Lover, har vi over 13.000 løpende forskrifter i Norge nå – det vil si forskrifter uten tidsbegrensing. For noen få år siden var det 11.000. Og det er gjerne disse forskriftene som konkret regulerer hva offentlige virksomheter kan og skal gjøre – og hva de absolutt ikke skal.
− Mange av forskriftene er svært omfattende. Flere lover og forskrifter fører jo gjerne til flere lovbrudd, og når nye problemområder identifiseres, fører det igjen til enda flere lover og regler. Jo mer risiko for feil, jo flere lover kommer det, påpeker Stig Gezelius. Han er professor i sosiologi ved Universitetet i Sør-Øst-Norge. Han har forsket på den norske tilsynsordningen og hvordan lovbrudd avdekkes og sanksjoneres av forvaltningen.
Lyst til å lese mer?
Dagens Perspektiv er en abonnementsavis. Men vi skjønner at det kan sitte langt inne å ta det siste steget – «å dra kortet».
Derfor kan du jo prøve oss gratis et par måneder?
Og, du blir heller ikke teppebombet av innpåslitne selgere i etterkant.