IKT + offentlig sektor = krasj?

Publisert: 30. juni 2023 kl 11.12
Oppdatert: 1. august 2023 kl 09.53

Helseplattformen, Nav, Politiet, Ruter. Store IKT-prosjekter i det offentlige som tar lang tid, bruker mer penger enn bevilget eller som ikke kommer i mål, får gjennomgå i offentligheten.

Hva er det med det «offentlige» som tilsynelatende gjør digitalisering så vanskelig? Hvor ille står det egentlig til med digitaliseringen i det offentlige?

Faktisk er situasjonen bedre enn hva ryktet sier. 9 av 10 offentlige IKT-satsinger klarer seg rimelig bra, viser forskning. De som feiler, er gjerne gigantiske «mammutprosjekter» der alt skal leveres klappet og klart til en gitt pris på en bestemt dato.

Dessuten viser det seg at det særlig er innen helsevesenet det er vanskelig å få til digitalisering. Det har med den komplekse organiseringen av helsetjenestene å gjøre, mener ekspertisen.

Og hva sier regjeringen?

− Vi må passe på penga, sier statssekretær Gunn Karin Gjul. Men hun mener det er smart ikke å gape over for mye, og heller ta et steg av gangen når det kommer til IKT-utvikling.

Saken fortsetter under annonsen

Lyst til å lese mer?

Dagens Perspektiv er en abonnementsavis. Men vi skjønner at det kan sitte langt inne å ta det siste steget – «å dra kortet».

Derfor kan du jo prøve oss gratis et par måneder?

Klikk her, så får du to utgaver av vårt månedsmagasin i postkassen hjemme, og direkte tilgang til alt innhold på nett de neste 8 ukene.

Og, du blir heller ikke teppebombet av innpåslitne selgere i etterkant.