Helsesykepleiere i førstelinjen frykter større avstand til ekspertisen når direktoratet overtar FHIs funksjoner
FHI har en viktig rolle for helsepersonell i kommunene. Slik det ser ut nå, vil den nye organiseringen svekke oss i førstelinjetjenesten. Alt av tiltak som FHI bistår og støtter oss med er strøket fra FHI som, slik vi ser det, nedgraderes til en ren byråkratisk rådgivningsenhet, sier Ann Karin Swang, som er leder av Landsgruppen av helsesykepleiere i Norsk sykepleierforbund.
− Dette fører til at avstanden ned til kommunene blir større. Hvem skal nå bistå kommunene og førstelinjetjenesten i det vi står i til daglig? spør hun.
Frykter mindre tilgjengelighet
Som Dagens Perspektiv har omtalt tidligere, har Helse- og omsorgsdepartementet foretatt en gjennomgang av den sentrale helseforvaltningen og vurdert behovet for justeringer i dagens organisering med sikte på «effektiv ressursbruk, avklarte roller og ansvar mellom etatene».
I Folkehelseinstituttet frykter de vingeklipping da Helsedirektoratet skal få både myndighetsansvar og ansvar for nasjonale råd og tiltak på smittevernområdet.
Nå viser det seg at representanter for den operative førstelinjetjenesten i kommunene også er bekymret for konsekvensene av omorganiseringen. Swang og Helsesykepleierne har mange spørsmål, som de ønsker svar på:
− Hva skjer nå med den fagkompetansen som over flere år er bygget opp i FHI og som vi i førstelinjetjenesten støtter oss til hver eneste dag hele året? Hvilken fagkompetanse vil det bli i den nye organiseringen? Og ikke minst: Hva med tilgjengeligheten?
FHI har gitt trygghet
Ifølge Ann Karin Swang bidrar FHI i dag med oppdaterte råd i alt som angår smittevern og vaksiner.
− På dette feltet skjer det stadige endringer og vi i felten er avhengige av oppdatert informasjon der vi raskt får oversikt over hva som er gjeldende. I så måte er FHIs nettsider vår «bibel» på jobb. Smittevernsfeltet er alt for stort til at den enkelte kan holde oversikt. Vi trenger å ha en trygg forankring på at de råd og veiledninger som gis er oppdaterte og faglig godt begrunnet. Det får vi hos FHI, sier hun.
− I tillegg har FHI en dagåpen telefontjeneste for vaksine- og smittespørsmål, og en egen vaktordning for smitteutbrudd. Når det ikke haster, er det svar å få på epost.
Rask tilgjengelig informasjon som helsesykepleiere og andre i førstelinjetjenestene får fra FHI kan dreie seg om hvilke vaksiner som er anbefalt til hvilke personer og i hvilke situasjoner. For eksempel kan det handle om barn, personer fra andre land og andre vaksinesystem, folk som har vært på reiser av ulik art, immunsvekkede personer, personer i ulike risikogrupper eller sesongvaksinering.
− Når det er utbrudd av smittsomme sykdommer, tar FHI over og hjelper, støtter, og tar ledelsen i håndteringen. Vi er ennå ikke ferdige med Korona, selv om de fleste tenker det. Under pandemiens travleste måneder var FHI helt uvurderlige som støtte i faglige spørsmål og anbefalinger. Pandemier vil komme tilbake. Da må det være et oppegående fag- og myndighetssystem som kan ta ledelse og gi støtte fra første stund.
I tillegg arrangerer FHI fagdager og samlinger for personer som jobber innen smittevern og vaksiner. − Der presenteres nyheter, evalueringer, erfaringer, utfordringer og endringer. Mange av oss som jobber med smittevern og vaksinasjon ute i kommunene er nokså «ensomme» i hverdagen, og slike nettverk og muligheter for å møtes for faglig påfyll, samt høste av andres erfaringer, er av stor betydning for oss i felt, sier Swang.
Hva skjer nå med den fagkompetansen som over flere år er bygget opp i FHI og som vi i førstelinjetjenesten støtter oss til hver eneste dag hele året?
Tas ikke med på råd
For Helsesykepleierne og andre som jobber i helsevesenets førstelinje er rask tilgang til ekspertise avgjørende.
− Beredskap og smittevernarbeid er bare blitt mer og mer viktig. Og det må det jobbes med daglig for at vi skal kunne gjøre en god jobb når «det smeller». Vi gjorde oss mange erfaringer under pandemien. Det som også er interessant her er at i evalueringene etterpå er det ingen fra helsesykepleierne som har fått komme med innspill. Heller ikke i den pågående omorganiseringsprosessen er førstelinjen tatt med på råd. Av og til kan det være lurt å lytte til de som har skoene på, framhever leder av Landsgruppen av helsesykepleiere Ann Karin Swang.
− Vi er litt redd for at «maktkampen» blir viktigere enn målet.
Ann Karin Swang frykter at mye av den tilegnelige bistanden og fagkompetansen FHI besitter, blir borte når Helsedirektoratet skal overta flere av FHIs oppgaver og roller.
− For de fleste av dem som jobber i direktoratet er det gått noen år siden sist de var «utenfor døra» …