Bendelormøkonomi: – Slik ordbruk hører ingen plass hjemme
Den viseadministrerende direktøren i NHO er oppgitt over ordbruken i debatten om hvem som skal utføre velferdstjenestene.
Uttrykket «bendelormøkonomi» tas i bruk på norsk i rapporten «Den internasjonale velferdsprofitten og bendelormøkonomien – om hvordan profittjag og finanskapital fortærer offentlig finansiering, kvalitet og arbeidsvilkår i velferden», utgitt av organisasjonen For velferdsstaten. Der forklares begrepet slik:
«Bendelormøkonomi er et uttrykk for at eierne spiser av penger som skulle gått til velferd. Jo større bevilgninger, desto mer spiser bendelormen».
Tåkelegger og fordummer
– Metaforer kan både tåkelegge og være illustrative. Jeg synes denne både tåkelegger og fordummer, Det er ikke snakk om snylting. Pengene blir brukt på at barna våre har det godt i barnehagen, at bestefar får stell og pleie på sykehjemmet, eller på å løse oppgaver som kommunen mener andre kan løse bedre. Også det offentlige må drive med overskudd. Det finnes få områder som er så gjennomregulert som velferdssektoren med krav til kvalitet og bemanning, sier Hauglie til Dagens Perspektiv.
LES MER | «Bendelormøkonomi» fyrer opp debatten om velferdsstaten | Dagens perspektiv
Denne uka publiserte NHO rapporten Kvalitet 2023, der en av konklusjonene er at offentlig-privat samarbeid gir høy effektivitet uten av det går utover kvaliteten. NHOs mål med analysen er «å styrke faggrunnlaget for den offentlige debatten og de interne prosesser innad i kommuner rundt løsninger som fremmer kvalitet, tjeneste-innovasjon og bedre ressursutnyttelse i kommunale tjenester».
– Kvalitet 23 viser at de kommunene som har mest offentlig-privat samarbeid også scorer best på kvalitet og effektivitet. De private barnehagene scorer best i foreldreundersøkelsene. Så denne debatten er preget av så mye ideologi og lite fakta. Sterk ordbruk på toppen gjør det hele bare enda verre. Det hører ingen plass hjemme, sier Hauglie.
Felles ansvar for saklighet
Anniken Hauglie mener stemmene i offentligheten har et felles ansvar for å holde ordbruken på et saklig nivå.
– Vi må ta avstand fra skittkasting som debattform. Hver gang man blir fristet til å kline til med tåkeleggende metaforer, må man ta et aktivt valg om å holde fast på gode verdier som gjensidig respekt, ærlighet og saklighet.
Hun forstår ikke hvorfor offentlig-privat samarbeid er så betent at man må bruke så sterke ord som For velferdsstaten og Fagforbundets leder Mette Nord har brukt i debatten.
– Samarbeid for å få god kvalitet og mest igjen for skattepengene våre, burde vært et praktisk-pragmatisk spørsmål. Det offentlige helsevesenet er fortsatt bærebjelken i velferdsstaten, sier Hauglie.