Kjerkol om fastlegekrisen: Frykter todelt helsevesen
– Vi skal ta ansvar for å løse krisen, lover hun i et intervju med Adresseavisen.
Per november manglet nesten 2.000 innbyggere i Trondheim en fast lege, ifølge tall fra Legeforeningen. For hele landet mangler rundt 240.000 innbyggere fastlege.
Pågangen på legevakten er større enn noen gang og trøbbel i det offentlige sender flere til private aktører. Aleris og Dr. Dropin er blant dem som tar imot pasienter og deres penger med åpne armer.
– Vi opplever i Trondheim en enorm økning i antall pasienter som kommer til oss og betaler for helsetjenestene av egen lomme, sier administrerende direktør i Aleris Norge, Anita Tunold.
Ferdige medisinere får ikke jobb
Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) svarer via departementet at «krisen i fastlegeordningen er alvorlig».
– Vi frykter at den ustabile situasjonen i fastlegeordningen kan medføre en todeling av helsevesenet, der de med mest penger får best hjelp. Det er derfor ordningen er vår fremste prioritet i 2023-budsjettet, skriver hun i en epost.
Hun legger til at et utvalg skal gå gjennom ordningen og «foreslå flere konkrete forbedringer i årene fra 2024 og utover».
Et konkret tiltak som regjeringen ikke har gjort, handler om å opprette flere såkalte LIS1-stillinger.
Hvis du skal kunne bli fastlege eller spesialist ved et sykehus i Norge, må du ha hatt en slik rekrutteringsstilling i minst 18 måneder år etter endt medisinutdanning.
Problemet er at det de siste årene kun er mellom 40 og 50 prosent av de nyutdannede legene som får en slik stilling rett etter endt utdanning, kunne Dagens Perspektiv fortelle forrige uke.
– Vi skal ta ansvar for å løse krisen. Jeg forstår at folk er utålmodige. Det er vi også. Vi jobber langs flere spor for å motvirke en utvikling der den enkeltes lommebok gir raskere eller bedre helsehjelp, skriver Kjerkol.