Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO under årets digitale årskonferanse sendt fra Oslo Spektrum.

Foto

Torstein Bøe, NTB

NHO

Vil utfordre partiene på jobbskaping

Publisert: 7. januar 2021 kl 14.49
Oppdatert: 7. januar 2021 kl 14.53

Det var et dystert bakteppe som preget årskonferansen i NHO, som denne gangen foregikk digitalt. Koronakrisen, Gjerdrum-skredet og opptøyene i den amerikanske kongressen kvelden før ble pekt på av flere.

– Vi higer etter stabile samfunn. Arbeidsledigheten har vært høy i 2020 og er fortsatt høy. Å skape jobber er viktigere enn noen gang, sa Almlid på konferansen.

Trenger 250 000 nye jobber

Han mener mange må belage seg på at også 2021 blir et tøft år å komme igjennom. I første omgang handler det om å redde bedriftene gjennom krisa og unngå at ledigheten biter seg fast, ifølge NHO-lederen.

Å skape jobber er viktigere enn noen gang

NHOs hovedbudskap var at det trengs 250 000 nye jobber i Norge fram mot 2030. I tillegg til koronakrisen peker de på at oljealderen er på hell, eldrebølgen på vei, det er tregere vekst i økonomien og flere blir stående utenfor arbeidslivet.

– Vi vil utfordre politikerne på å utvikle en helhetlig politikk for å skape flere jobber, sa Almlid.

Saken fortsetter under annonsen

3 ønsker foran stortingsvalget

NHOs direktør Arvid Moss tok til orde for at menneskene og kompetansen i olje- og gassbransjen må brukes inn i nye grønne næringer. Han la fram tre ønsker til politikerne foran stortingsvalget:

1. Forutsigbarhet. Siden bedriftene investerer med et langsiktig perspektiv, er det viktig med forutsigbarhet når det gjelder markedsadgang – derfor er blant annet EØS-avtalen kritisk – og et forutsigbart skatte- og avgiftsnivå.

2. Samspill mellom offentlig og privat sektor. De store oppgavene vi står overfor når det gjelder offentlige tjenester og det grønne skiftet framover krever at man finner løsninger sammen.

3. Forskning og utvikling. Det må spores inn på de områdene der vi har best naturlige fortrinn for å lykkes. Det må også gjøres en bred satsing på kompetanseutvikling for å klare å løfte alle slik at de er kompetente for framtidens arbeidsliv.