Finansminister Jan Tore Sanner (H) i Stortinget. 

Foto
Stian Lysberg Solum / NTB
 
 

Sanner avviser utbytteforbud

Publisert: 3. februar 2021 kl 10.58
Oppdatert: 3. februar 2021 kl 14.02

Onsdag ble Sanner presset i spørretimen om de siste dagenes mediesaker om bedrifter som har mottatt krisehjelp, men likevel nedbemanner eller betaler utbytte.

Finansministerens budskap er at de som får hjelp, bør vise moderasjon.

– Jeg mener det er riktig å be ledere og eiere om å vise moderasjon i den krisen vi er i nå. Det gjør de aller fleste. Eiere av bedrifter kjemper også en kamp for å redde livsverket og trygge jobbene, sier Sanner til NTB.

I spørretimen sa han også at det er «uakseptabelt» dersom kontantstøtte til bedrifter går til utbytte.

Men finansministeren mener det ikke vil være riktig å forby eiere å ta ut utbytte. Han viser til at utbytte kan være nødvendig for å betale skatter og avgifter og for å investere i nye arbeidsplasser.

– Så det å bruke norsk lov for å begrense utbytte, syns jeg er et lite egnet virkemiddel nå, sier han.

Forsvarer nedbemanning

Saken fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets Eigil Knutsen mener Sanner kommer med «hule ord».

– Det eneste som gjelder, er krav. Mens Høyre er de første til å stramme inn på krav overfor trygdede og arbeidsløse som får hjelp fra fellesskapet, er tilliten til bedriftene grenseløs, sier han til NTB.

I spørretimen ville Knutsen også ha svar på om bedrifter som har mottatt krisehjelp, skal kunne nedbemanne som de vil.

– Vi har sett at hotellkjeden Scandic har varslet oppsigelse av tusen ansatte. Samtidig viser nå tallene at samme selskap, som har varslet så mange oppsigelser, har mottatt 335 millioner kroner fra kompensasjonsordningene, påpekte Knutsen.

Men nedbemanning kan også være nødvendig for å redde arbeidsplasser, ifølge Sanner.

– Det kan være slik i enkeltbedrifter, og nå uttaler jeg meg ikke om navngitte, at det å nedbemanne faktisk er et verktøy for å redde arbeidsplasser hvis alternativet ville være bedriften ville gå konkurs, sa han.

Fem tok halvparten

Saken fortsetter under annonsen

NRK melder onsdag at rundt 2.800 bedrifter så langt har hentet nesten 900 millioner kroner i koronastøtte. Men bare fem av selskapene har fått nesten halvparten.

Selskapene Oslo Plaza, Scandic, Hurtigruten, Color Line-gruppen og seismikkselskapet PGS har fått 402 millioner kroner – tilsvarende 46 prosent av tildelingene fra den nye kompensasjonsordningen, ifølge NRK.

Tallene omfatter kun utbetalinger fra den nye kompensasjonsordningen.