Rekordstrøm av kapital til grønne selskaper
Til sammen hentet grønne selskaper 21,5 milliarder kroner i frisk kapital på Oslo Børs gjennom såkalte aksjeemisjoner – utstedelse av nye aksjer.
Det viser tall som Dagens Perspektiv innhentet fra Oslo Børs.
Kommunikasjonsdirektør Geir Harald Aase ved Børsen forteller at den store interessen for å investere i grønne selskaper bidro til emisjonsrekord i fjor med et totalt emisjonsvolum på 74,5 milliarder kroner.
– Stor tilstrømming av nye selskaper forklarer en stor del av emisjonsvolumet, sier han.
17 nye grønne aksjer debuterte på Børsen i 2020. Disse nykommerne reiste 9,6 milliarder kroner i aksjeemisjoner.
– De grønne 2020-debutantene har i øyeblikket en samlet markedsverdi på 90,3 milliarder kroner etter sterk kursoppgang, forteller Aase.
Mange av de ferskeste selskapene er innen cleantech og fornybar energi.
Denne uken kom lille Horisont Energi med ti ansatte som skal bygge en ammoniakk-fabrikk i Finnmark. Selskapet gikk fra en verdsettelse på 19 kroner per aksje og et kobbel kjendisinvestorer i ryggen, til å nå omsettes etter to dager på børs for i overkant av 90, og selskapet har en markedsverdi på 1,5 milliarder kroner.
Røkkes omstillingsmaskin
Mandag 1. februar legges Aker Horizons ut på minibørsen Euronext Growth. Det er på denne markedsplassen av hele 15 av fjorårets grønne børsnykommere er notert.
Aker Horizon tegner likevel til å bli blant de aller største av dem. Selskapet sitter på store eierposter i Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture i tillegg til Rec Silicon og en del andre fornybarsatsinger som det nyoppkjøpte Mainstream Renewable Power og Rainpower Holding – en tidligere del av Kværner.
Emisjonen ble overtegnet på en time etter annonsering, og bare investorer som ville kjøpe aksjer for minst fem millioner ble prioritert. Totalt ble det sikret 6,1 milliarder i ny finansiering.
Aker har lenge hatt en helt sentral plass i norsk verftsindustri og oljeindustri.
Det var i frykt for at selskapet Aker Solutions skulle lande på utenlandske hender at daværende næringsminister Dag Terje Andersen fikk staten inn som eier i 2007.
Den gangen ble Kjell Inge Røkke sittende både som selger i form av sitt eierskap i Aker Asa og som kjøper gjennom deltagelse i det nye Aker Holding, noe som skapte kontrovers da en del datterselskaper skiftet eierskap fra Røkke til Aker Solutions (til det Pareto Securities den gangen mente var en svært god pris) uten at staten mente seg godt nok informert.
Nå kan Aker igjen få en sentral plass i norsk industri, men denne gangen som grønt lokomotiv.
I november 2020 ble Aker Solutions og Kværner fusjonert for å styrke seg innen oljeservice. Samtidig ble Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture skilt ut som egne selskaper under Aker Horizons.
Så langt har det fungert. Ifølge Dagens Næringsliv har Kristian Røkke som er administrerende direktør i Aker Horizons, skapt en fornybargigant verdsatt til 20 milliarder kroner på bare et halvt år.
Statens rolle
Ifølge Grønn Industri 21 som er en tenketank med røtter i venstresiden, miljøbevegelsen og fagbevegelsen, gjøres det ikke nok for at norsk næringsliv skal bli grønt. I en ny rapport peker de på at Norge bør lære fra Kina som har satt i gang mange grønne initiativer.
– Kinesiske myndigheter gjør mye vi ikke liker, men når et land lykkes med et så massivt skifte på så kort tid, bør vi absolutt se på hvordan de lykkes, sier Atle Tranøy, konserntillitsvalgt i Aker Asa til Klassekampen.
Han mener tiltakspakken på 3,6 milliarder kroner fra regjeringen er for puslete.
Spørsmålet er hvor mye statens midler kan bidra når det er så stor interesse fra investorene.
Svært mange av de grønne selskapene er i dag avhengig av offentlige subsidier for å tjene penger, og mange av dem tjener heller ikke penger i dag. Det har fått flere analytikere til å advare mot en grønn boble.