… nå merkes slitasjen

Publisert: 8. januar 2021 kl 04.38
Oppdatert: 8. januar 2021 kl 08.04

Norge feiret nyttår med håp om at 2021 skulle bli så mye bedre. Men: Mandag denne uken kom nye, strengere nasjonale smittevernstiltak. Onsdag morgen våknet vi til ny smitterekord. Vaksiner gir håp og ekstra motivasjon, men det vil ta tid. Med nye muteterte virusvarianter, økende smitte, nye smittevernstiltak, ny sosial nedstenging og en stadig mer sliten befolkning, går vi inn i et krevende halvår.

Smittespredningen øker

Smittespredningen øker i Norge, kan Folkehelseinstituttet konstatere. R-tallet er nå beregnet til å ligge på 1,4. Det er høyt. 

Foreløpig er det meldt om 3740 tilfeller av koronavirus for uke 53. Det er en økning på 16 prosent sammenlignet med uken før.

– Tallene bekrefter utviklingen vi var bekymret for før helgen, og som var bakgrunnen for at regjeringen innførte nye tiltak på søndag. Vi har vært spesielt bekymret for at økt reising og sosial aktivitet i jul og nyttår skulle føre til mer smittespredning, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI. 

Onsdag ble det rapprtert om 930 nye smittede her i landet. Det er ny rekord i løpet av et døgn. I Oslo hadde man med egne tiltak klart å stabilisere smittenivået før jul, men denne uken gikk det til værs igjen. Onsdag og orsdag ble det registrert henholdsvis 204 og 203 nye smittetilfeller i hovedstaden.

Selv om vaksiner nå rulles ut i over hele landet  og antall vaksinerte doblet seg fra onsdag til torsdag denne uken, vil vaksineringen ta tid. 

Saken fortsetter under annonsen

De er slitne i frontlinjen

Dagens Perspektiv har snakket med nøkkelpersoner fra ulike bransjer og sektorer om hvordan koronakrisen har slått inn for dem. Både når det gjelder sykepleiere, lærere, restaurantbransjen, kollektivtransport eller kommunesektoren er det én faktor som trekkes fram som mest utfordrende: At krisen har vart lenger enn forventet.

For flere bedrifter innen restaurant- og serveringsbransjen kan den nasjonale skjenkestoppen som kom denne uken bli den siste spikeren i kisten. Men fortsatt forsøker mange å holde ut i håp om en god sommer.  

Kollektivtransportselskapene har bokstavelig talt holdt hjulene – og skinnene − i gang gjennom hele pandemien, selv om de må kjøre med redusert passasjerkapasitet. Men nå er selskapene usikre på om de får kompensert for å holde frekvensen på antall avganger oppe også utover i 2021.

Når vi går inn i krisens 10. måned, melder flere kommuner om at kommunesektoren sliter med en koronainfisert økonomi, og kanskje særlig med en økende mangel på fagfolk. I tillegg påpeker både lærere og sykepleiere at samarbeidet med kommunale myndigheter er utfordrende.

«Får du ikke servere alkohol, så tjener du ikke penger. I alle fall ikke med 40 prosent færre gjester enn normalt på grunn av smittevernstiltakene», framhever restauranteier Dag E. Tjersland.

«Den langsiktige forutsigbarheten for fortsatt god kapasitet i kollektivtrafikken er ikke etablert. Det bør ikke bli usikkerhet rundt dette», sier administrerende direktør i busselskapet Nobina, Jan Volsdal.

Saken fortsetter under annonsen

«Jeg ser ikke bort fra at vi må redusere utdanningstilbudet noe for barn og unge dersom smittevernstiltakene forsetter som nå», sier leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.

«Det en enorm emosjonell belastning å vite at en i realiteten kan være en bøddel når man går på jobb», sier leder i Norsk sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen.

«Vi har tatt en for laget. Oslo trenger en egen økonomisk krisepakke. Det har ikke vært god nok sammenheng mellom smitteverntiltak og de økonomiske kompensasjonsordningene», sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen.

«Jeg må si at dette har pågått i lang tid. Det er mange som er slitne ute i kommunene nå. Både ansatte og folkevalgte. Det å stå i dette så lenge, i måned etter måned, det er klart man merker belastningen. Den løpende driften er krevende for mange kommuner», konstaterer KS-leder Bjørn Arild Gram.  

Her kan du lese hele vår artikkelsere om Koronaåret