De ansattes sikkerhetsatferd er en viktig årsak til at det er mulig for kriminelle å lykkes med dataangrep.

Foto

Laurence Dutton/iStock.

Hver femte medarbeider får dårlig opplæring i IT-sikkerhet

Publisert: 19. februar 2021 kl 07.47
Oppdatert: 24. november 2021 kl 13.46

Den siste tiden har det vært flere tilfeller av store datainnbrudd, som i Østre Toten kommune. Angrepet på Stortinget i fjor høst er også friskt i minne.

Offentlige virksomheter er attraktive mål for hackere.

En undersøkelse fra KnowBe4 Research viser at andelen som får kun litt eller ingen informasjon er aller høyest i offentlig sektor og utdanningssektoren, med henholdsvis 29 og 35 prosent.

Undersøkelsen er basert på svar fra over 200 000 respondenter i hele verden. 21 prosent svarer at de får lite eller ingen informasjon om informasjonssikkerhet i virksomheten de jobber i.

– Det er skremmende å se at så mange ikke får tilstrekkelig sikkerhetsopplæring. Ingen eller kun litt informasjon om IT-sikkerhet er ikke holdbart med dagens trusselbilde, og det burde være en selvfølge at de ansatte får god nok sikkerhetsopplæring, sier daglig leder Kai Roer i CLTRe i en melding.

Ledere tar ikke ansvar

Saken fortsetter under annonsen

Foto

Daglig leder Kai Roer i CLTRe. (Foto: Katrine Lunke)

Både utdanning og offentlig sektor scorer dårligere enn snittet.

– Det er bekymringsfullt når vi vet at de forvalter sensitiv persondata og i tillegg styrer viktige prosesser. Dette handler både om tilliten til viktige samfunnsinstitusjoner og forvaltning av informasjon som det er i alles interesse at ikke kommer på avveie, sier Roer.

De ansattes sikkerhetsatferd er en viktig årsak til at det er mulig for kriminelle å lykkes med dataangrep.

Nær alle kjente tilfeller av datakriminalitet har skjedd ved å utnytte sårbarheten enkeltmedarbeidere utgjør.

– Ansvaret ligger på ledernivå. Man kan ikke som leder forvente at de ansatte bare skal stole på magefølelsen sin i utsatte situasjoner. Det legger også et unødvendig press på medarbeiderne.

Saken fortsetter under annonsen

– De ansatte må få grunnleggende opplæring i virksomhetens sikkerhetsrutiner, hjelp til å forstå og følge dem, og mulighet for jevnlig trening. Det er den aller viktigste måten å unngå dataangrep på, sier Roer.