Mange unge vil gjerne slippe inn portene ved NHH i Bergen. 

Foto

Marit Hommedal / NTB

Flest vil bli sjef, færre vil bli lærer

Publisert: 23. april 2021 kl 10.49
Oppdatert: 23. april 2021 kl 11.01

Aldri før har så mange søkt om plass ved landets universiteter og høyskoler. I år har over 154.000 søkt om studieplass. Det er 3 304 flere enn i rekordåret 2020, og en økning på 2,2 prosent. I tillegg har nesten 13.000 søkt plass på en fagskole.

–  Erfaringen fra tidligere kriser viser at flere ønsker å utdanne seg når tidene er dårlige. Det så vi i fjor og det ser vi også i år. For kunnskapsnasjonen Norge er det gode nyheter, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Mange unge med en leder i magen

Det enkeltstudiet med flest søkere er siviløkonomstudiet ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Men også ledelse- og administrasjonsstudiene rundt om i landet opplever å få mange søkere. Og mange vil bli ledere i det offentlige. Ved OsloMet har antall søkere til administrasjon og ledelse i offentlige virksomheter doblet seg de siste årene.

«I år er det særlig bachelorstudiet i administrasjon og ledelse i offentlig virksomhet som har en tydelig økning. 715 har dette studiet som sitt førstevalg, og søkertallet har dermed nesten doblet seg i løpet av de to siste årene», skriver OsloMet i en melding.

Helsefagene på topp

Men selv om mange vil bli sjef, er det helsefagene som får aller flest søkere til sammen. Helse- og sosialfagutdanningene har hele  39.389 førstevalgsøkere. Det er litt flere enn i fjor. Mer enn hver fjerde søker har helsefag på topp.

Saken fortsetter under annonsen

Nesten ni prosent av alle søkerne ønsker å ta sykepleierutdanningen. Sykepleie er den utdanningen flest søker med 13.370 førstevalgsøkere til 5145 studieplasser. Det er likevel en liten nedgang på 1,6 prosent, etter fjorårets økning på 5,8 prosent.

– Både sykepleiere og andre yrkesgrupper i helsetjenesten har i over ett år stått i førstelinjen i bekjempelsen av pandemien. Også i årene fremover er vi helt avhengige av flere flinke folk som kal bidra inn i helse- og omsorgssektoren, sier Asheim.

Færre vil bli lærer

I år har 12.421 søkere valgt en lærerutdanning som sitt førstevalg. Etter historisk høye søkertall i 2018 og 2019, er det i år en samlet nedgang på 4,3 prosent. Den største nedgangen er i søknader til grunnskolelærerutdanningen.

På yrkesfaglærerutdanningen derimot er det historisk mange søkere, som er gode nyheter.

– Året som har gått har vært krevende for lærere både i barnehage og skole. Jeg skulle selvfølgelig ønske at enda flere hadde søkt. Jeg håper flest mulig takker ja, møter opp til høsten, fullfører og kommer ut i norske klasserom og barnehager. Hvor mange som fullfører er tross alt det viktigste, sier Asheim.

Mange velger IKT og teknologi

Saken fortsetter under annonsen

Studier i IKT, teknologifag og realfag er fortsatt attraktive. I år er det spesielt søkingen til teknologifag som øker, med 4,2 prosent flere førstevalgsøkere enn i fjor. 1,6 prosent flere har søkt IKT-relaterte fag, her har søkertallene økt jevnt siden 2007.

– Når samfunnet nå sakte åpnes opp og jobbene skal komme tilbake, vil sannsynligvis smart bruk av teknologi spille en stor rolle. Derfor er det veldig bra at så mange søker seg til IKT- og teknologistudier. De vil tilegne seg kompetanse som kommer til å ha behov for når de er ferdig utdannet, sier Asheim.

Selv om det er flere søkere i de fleste aldersgruppene, er økningen i år størst blant de eldste aldersgruppene. I år er det 4 253 flere søkere over 30 år enn det var i fjor.

Samtidig er det færre 18- og 19-åringer som søker sammenlignet med fjoråret. Da var det en sterk oppgang (11 prosent) blant søkere som kom rett fra videregående. I år er det en nedgang på 3,3 prosent sammenliknet med fjoråret.

Et litt artig poeng er at den nye bachelorgraden i toll, vareførsel og grensekontroll ved Universitetet i Stavanger (UiS) er nest øverst på listen over de mest populære studiene. Det er også det studiet hvor konkurransen om plassene er hardest.

Her er de mest populære studiene:

 

Saken fortsetter under annonsen