Farlig for de rødgrønne om de allerede har innkassert valgseier
KOMMENTAR. Ved månedsskifter er det meningsmålingstid her i landet. Første uka i februar var så absolutt intet unntak.
Og skal vi tro målingene de siste månedene, vil den rødgrønne blokken surfe inn til regjeringsposisjon ved valget i høst. Dessuten kunne NRK torsdag morgen presentere en ny analyse som har beregnet sannsynligheten for ny valgseier til Erna Solberg & co til 6 prosent.
Men det er sju måneder til valget – og som vi har lært å si i kor: «det er lang tid i politikken». Det vil være livsfarlig for de rødgrønne partiene å tro at seieren er sikret. Det skal ikke så alt for mye til, før situasjonen endrer seg.
Hvordan livet ved sperregrensen ser ut valgdagen, vil bli avgjørende. Fire partier slåss for tiden mot den forhatte grensen: Venstre og KrF på borgerlig side, og Rødt og MDG på rødgrønn side. Og de ulike målingene viser at usikkerheten om hvordan det hele vil ende ved valget er stor:
-
Ipsos, Dagbladet: KrF, Venstre og MDG ligger alle under sperregrensa. Rødt godt over.
-
Kantar, TV2: Kun KrF av de små under sperregrensen. Her er også Venstre over.
-
Respons, VG: Kun Rødt av de små over sperregrensen.
-
Nordstat NRK/Aftenposten: Kun MDG av de minste partiene over sperregrensen. Sp litt fram.
Fra ukens meningsmålinger er det flere interessante detaljer om de små. I målingen fra Kantar i TV2 har Venstre en oppslutning på 4,2 prosent – over den magiske sperregrensen på 4.
Lykken for Venstre varte dog kortere enn regjeringens stenging av polet – dagen etter kom Respons analyse sin måling i VG − der var Venstre plutselig nede på 1,9 prosent.
Det er store forskjeller også for de andre småpartiene. Hos Dagbladet/Ipsos er for eksempel MDG veldig godt under sperregrensen (1,8%), men er godt over hos TV2/Kantar (5,0%). KrF er ikke så veldig langt unna i VG (3,4%) men lager mageplask i TV2 (2,8%). Faktisk ligger Rødt ganske trygt på «rett side» på tre av målingene – 4,2 i VG og hele 5,2 i TV2 og hele 5,3 i Dagbladet, mens Moxnes & co er så vidt under, med 3,9 prosent i NRK/Aftenposten.
Det ser ut til at SV har stabilisert seg godt over denne farlige grensen, og det kan Jonas Gahr Støre − og også Trygve Slagsvold Vedum − prise seg lykkelige over. For selv om Vedum kvier seg for i det hele tatt å se i retning Audun Lysbakken, vil et sterkt SV kunne avgjøre hvilken retning valget bikker til slutt.
Lykken for Venstre varte dog kortere enn regjeringens stenging av polet
Et annet interessant trekk ved alle de tre målingene denne uken, er at Senterpartiets vekst har stoppet opp på tre av fire målinger, og går bitte-litt tilbake. Enkelte håpefulle har snakket om «fritt fall», men det er å ta i – den største nedgangen kommer på Ipsos måling med minus 1,8 – til 19,9 prosent. Det er fortsatt skyhøyt over det nivået man tidligere er vant til å finne Sp. Og hos Nordstat går partiet enda noen desimaler fram, til 21,9 prosent.
Altså gjør Vedum & co gjør det fortsatt meget bra. Sikkert til stor ergrelse for mange i Ap. Et stort Sp er nok uansett en nødvendighet, dersom Ap skal få drømmen sin drøm om å gjeninnta regjeringskontorene oppfylt. Det vil helt sikkert bli tøffere tak for Vedums folk framover – det viser blant annet Dagens Perspektivs analyse av partrilederens utfordringer fram mot valget.
Men «meningsmålinger er meningsmålinger, valg er valg», som politikere i motvind pleier å si. Og det er lenge til valget.
Skal de rødgrønne klare å holde ledelsen helt inn er de avhengige av flere ting:
-
Venstre og/eller KrF – helst begge − bør holde seg under sperregrensen.
-
MGD og/eller Rødt, bør holde seg over sperregrensen. SV må holde seg over.
-
Senterpartiet må klare å holde på formen helt fram til valget. Og det er flere humper i jordet foran dem – det viser Dagen Perspektivs lederutfordring denne uken (se side 10).
-
Frp bør helst ikke finne formen rett før valget.
I månedene som kommer vil både Frp og Venstre kjøre hardt på Senterpartiet. Frp for å vinne tilbake velgere de mener Vedum har stjålet, Venstre for å nagle Sp til veggen som et grått, klimafiendtlig og nasjonalistisk venstresideparti. Den beskrivelsen vil nok stadig flere partier kaste seg på.
Og det gjør faktisk vondt for flere i Senterpartiet, der klimapolitikken kan føre til splittelse og interne konflikter hvis diesel-argumentasjonen dras for langt.
Hva som skjer med Høyres oppslutning, er også spennende. Partiet har etablert seg som «størst» på en rekke målinger de siste ukene. Høyre har vært «heldige» med koronapandemien, i den forstand at velgere har en tendens til å flokke seg rundt den sittende lederen når det er krise. Solberg er en klok leder, og på samme måte som finanskrisen sikret den rødgrønne regjeringen gjenvalg i 2009, kan koronakrisen sikre Erna Solberg en tredje periode som regjeringssjef.
Det er samtidig små-små tegn til at Jonas Gahr Støre kanskje klarer å riste av seg taperstemplet. Ap er oppe på 20-tallet på de fleste målingene. Ja, at det er positivt, sier litt om hvor dyp krisen er/har vært i Arbeiderpartiet. Men Støre er en pragmatiker. Han kan tåle juling på målingene, dersom gevinster er at han blir statsminister.
Og KrF da? Kanskje de der i gården finner ut at de vil bytte side? Igjen?
Dessuten: Det skjer alltid «noe» fram mot et valg som kan endre spillets gang. Det er bare å skru klokken to år tilbake, til da Bompenge-partiet snudde opp ned på kommunevalget og nesten laget regjeringskrise. Den så ikke en gang kommentatorene komme ...