Vaksinering mot Covid-19 starter på Lillohjemmet i Oslo. Bjørg Vigdal (87) får vaksinen av sykepleier Heidi Vestala.

Foto

Fredrik Hagen / NTB

Antallet vaksinerte doblet på en dag

Publisert: 7. januar 2021 kl 14.05
Oppdatert: 7. januar 2021 kl 14.20

Av Norges 365 kommuner startet 350 med vaksinering denne uken. Det gjenspeiles i vaksinestatistikken som nå skyter i været. 

FHI advarer om at det er begrenset med doser den første tiden. 

– Det er begrenset med vaksinedoser å fordele nå i starten, ettersom vi foreløpig bare har tilgang til vaksinen fra BioNTec og Pfizer. Men dette vil ta seg opp når vi får tilgang til vaksinen fra Moderna, og etter hvert muligens også vaksiner fra andre produsenter, sier overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI).

 

 

Svingninger i leveransene skydes at BioNTech og Pfizer leverer vaksinene i pakninger med 975 doser i hver. Ifølge FHI kan det bare leveres hele pakninger til sykehusapotekene. Etter at dosene er tatt ut fra sykehusapotekenes avanserte frysere, må kommunene sette dosene i løpet av fem dager.

Saken fortsetter under annonsen

  – I tillegg til utfordringene knyttet til pakningsstørrelsen kan det nå i starten også ha betydning for de lokale leveransene at spesielt utsatt helsepersonell ved sykehusene også skal vaksineres fra de første dosene som er levert til sykehusapotekene. Det kan også gi svingninger i leveransene til enkelte kommuner, sier Are Stuwitz Berg.

Kritikk av tempo

Flere har uttrykt frustasjon over at utrullingen av dosene går for sakte. Før Norge var i gang hadde Israel gitt 10 prosent av befolkningen første dose.

Onsdag hadde 15 prosent av landets 9,3 millioner innbyggere fått sin første dose. Det betyr at det var delt ut 1,4 millioner sprøytestikk siden startsignalet gikk på julaften.

Det er mange grunner til at Israel har kommet så langt. For det første har de stått alene i forhandlingene med legemiddelselskapene og har dermed kunnet tilby høyere pris per dose, som igjen har ført til raskere levering.  Enkelte kilder antyder opp til 30 dollar per dose, som er nesten det dobbelte av EUs oppgitte priser. 

Norge har så langt, men altså da med et senere offisielt startpunkt kommet til 11000 doser, som er 0,02 prosent av befolkingen.

Danmark hadde onsdag gitt 0,89 prosent sin første dose.

Saken fortsetter under annonsen