Vil ha norsk storsatsing på hydrogen-industri
Under NHOs årskonferanse onsdag fortalte Vibeke Stærkebye Nørstebø som er forskningsleder i Sintef, om visjonene for en norsk hydrogenindustri.
Innlegget fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre til å twitre at det var det mest interessante innlegget under hele formiddagen.
Bakgrunnen for at forskere og indstrien for alvor ser på hydrogen er at man har store utfordringer med utslipp fra maritim transport, og dagens batterier vil ikke være i stand til å drifte store skip.
– Selv om 3 prosent av de globale utslippene ikke høres mye ut, vil det øke mye dersom vi ikke gjør noe, sier Nørstebø. – Vi har det travelt med å finne nye løsninger.
Slik Sintef ser det, har Norge et godt utgangspunkt til å ta en tidlig posisjon i produksjonen av hydrogen som drivstoff.
Man kan fremstille hydrogen gjennom elektrolyse - slik som de gamle Hydroinstallasjonene i sin tid ble bygget for. Alt som trengs er store mengder ren energi og CO2 - som kan trolig vil ha mer enn nok av når man endelig kommer i gang med storskala karbonfangst og lagring.
Dette er det også flere innen industrien som har pekt på, blant annet serie-günder Terje Mikalsen som ønsker å fremstille grønn metanol via elektrolyse.
– I Norge har vi laboratorier i verdensklasse. Og vi er allerede godt i gang med å lage et hybridskip, sier Nørstebø.
Planen er at verdens førte hydrogendrevne bilferge skal bygges på det norske verftet Fiskerstrand og settes i drift innen 2021.
Nørstebø forklarer at skipet vil ha brenselceller som sørger for strøm fra hydrogenet. Tanken vil romme et tonn hydrogen, nok til et døgns drift.
– Så tar man unna topplasten med batterier, sier hun.
Sintef tror mulighetene blir enda større dersom Norge klarer å ta en rolle i den globale verdikjeden.
– Norge har vært en tidlig bruker av grønn maritim transport, vi leder an i utviklingen og har offentlige innkjøpere som har turt å gå foran, sier hun og viser til at 26 fjordstrekninger elektrifiseres bare i år.
– Hydrogen vil være viktig brikke. Det er anslått at etterspørselen vil tidobles å årene som kommer, sier hun.
Enkelte har anslått at opptil 30 millioner mennesker jobber med hydrogen globalt i fremtiden.
I desember ble det klart at Enova også delte ut 37,6 millioner kroner til et pilotprosjekt i Hellesylt i Geiranger hvor man skal bruke vannkraften til å utvikle og produsere hydrogen til ferjer og cruiseskip i Geirangerfjorden.
– Slike verdikjeder må skaleres opp. Vi trenger utbygging og satsing på infrastruktur. Da må aktørene samarbeide tett og finansieringen komme på plass - for det er høye kostnader. Vi må unngå at aktørene sitter og venter på hverandre, sier forskningslederen.