Verdensberømt Post Mortem
I dag er Qasem Soleimani mer berømt enn noensinne, og er i ferd med å bli et symbol for motstand mot USA og Vesten i hele Midtøsten.
Soleimani var generalmajor i den iranske Revolusjonsgarden, og fra 1998 var han leder for den beryktede Quds-styrken, en divisjon i det iranske forsvaret som er ansvarlig for internasjonale militære og hemmelige operasjoner.
Quds-styrken har i årevis lenge gitt militær assistanse til Hizbollah i Libanon og Hamas i De palestinske områdene. Og da borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, ble Quds og Soleimani umiddelbart en viktig militær støttespiller for Assad-regimet – lenge før russerne kom på banen.
Qasem Soleimani ble født i den iranske byen Kerman 11. mars 1957. Han ble drept av en amerikansk drone på flyplassen i Bagdad 3. januar 2010. Etter det er fortellingen om hans liv allerede begynt å bli myteomspunnet.
Qasem Soleimani vokste opp i en fattig bondefamilie i en liten landsby i den sørøstlige iranske provinsen Kerman.
Han skal ha droppet ut av skolen 13 år gammel for hjelpe familien til å klare seg økonomisk. Som ung mann flyttet han inn til provinshovedstaden Kerman, der han arbeidet i byggebransjen for å hjelpe med å tilbake en gjeld hans far hadde pådratt seg.
I ledige stunder løftet han vekter og lyttet til en vandrepredikant ved navn Hojjat Kamyab, som var elev av mannen som i dag er Irans Øverste leder, Ali Khamenei.
Soleimanis militære karriere begynte under den islamske revolusjon i 1979, da han ble medlem av den beryktede Revolusjonsgarden. Under den brutale kringe mellom Iran og Irak på 1980-tallet, gjorde han seg bemerket på slagmarken, sies det. Og Soleimani steg raskt i gradene. Blant annet tok han visstnok personlig del i en rekke hemmelige militære oppdrag i Irak, for å støtte oppunder den interne motstanden mot Saddam Husseins blant kurdere sjiamuslimer.
Etter Iran–Irak-krigen ble han snart en svært populær person i Iran. Han ble etter hvert en av de mektigste i det iranske regimet, og noen regnet ham som en mulig fremtidig leder.
Soleimani fortsatte å engasjere seg utenfor Iran. Han var aktiv bakspiller i flere av konfliktene som har utspilt seg i Midtøsten, blant annet i Afghanistan. Ifølge magasinet The New Yorker skal Soleimani faktisk ha innledet et uoffisielt samarbeid med tjenestemenn fra USA i kampen mot Taliban etter terrorangrepet i New York 11. september 2001
Etter USAs invasjon av Irak fikk Suleimani økende politisk og militær innflytelse i landet gjennom den sjiadominerte regjeringen i Irak.
Som leder av Quds-styrken hadde Soleimani i praksis ansvaret for alle Irans militære og hemmelige operasjoner i Midtøsten – og de har ikke vært få.
Han har vært i krigen i hele sitt liv. Hans soldater elsker ham
Qasem Soleimani var et viktig symbol for mange iranere.
I dagene etter hans død ble store plakater av Soleimani sammen med øverste leder Ali Khamenei satt opp i Teheran for å vise at han tilhørte den innerste krets. Flere hundretusen var samlet i Bagdad i forbindelse med at Soleimanis kiste ble fraktet gjennom Irak og videre til Iran, der enda flere fulgte den drepte generalmartyren til graven.
«Han har vært i krigen i hele sitt liv. Hans soldater elsker ham. Han er en rolig, karismatisk type og et strategisk geni og taktiker av rang», forteller en amerikansk militærekspert til CNN.
Hva som skjer nå er høyst uklart. De lærde strides i om drapet på Soleimani var et smart trekk av Donald Trump. Noen hevder at Iran er sterkt svekket etter tapet av den sagnomsuste generalen. Andre sier at etterfølgeren er en like formidabel fiende, og at angrepet var lite gjennomtenkt og kan få uforutsigbare konsekvenser.
Verdensberømmelse har i alle fall Qasem Soleimani fått. Post Mortem.