May Britt Østby (49) og Marianne Størseth (50) valgte å kjøpe seg leilighet sammen, dele en bil og klær for å redusere utgiftene sine. 

Foto

Privat.

Delingsøkonomi

Utgiftene stupte da to tidligere ledere kjøpte leilighet sammen

Publisert: 23. juli 2020 kl 11.56
Oppdatert: 23. juli 2020 kl 11.56

Under koronakrisen fant May Britt Østby seg alene i en fase uten jobb og usikkerhet rundt salg av leilighet og fremtid.

Venninnen Marianne Størseth skjønte hennes fortvilelse som selv var i en livsendring, nyseparert og et nyetablert firma.

I løpet av åtte uker ble hytten, bilen og leiligheten solgt. Midt oppi alt dette kjøpte de et felles sted å bo i Oslo. De store endringene ble en realitet.  

–  Vi har fått optimale betingelser i bank og forsikringer og sammen har vi så mye mer å rutte med som gir oss bedre livskvalitet. Mindre materialisme og reduksjon av forbruk gir oss kontroll i hverdagen, sier damene.

Alle eiendelene deres deler de på og de utfordrer seg selv ved å få mest mulig ut av minst mulig.  

– Så er det kult å faktisk låne klær av hverandre og vi trenger å kjøpe mindre, sier Østby.

Droppet lederjobben

Saken fortsetter under annonsen

Størseth valgte å slutte i Fairtrade Norge som daglig leder i 2018 etter 9 år i organisasjonen. Før dette hadde hun jobbet 16 år i næringslivet i ulike lederroller.

– Det var en inspirerende jobb som gav meg utrolig mye. Til tider tok jobben overhånd med stort engasjement og jeg prioriterte ikke min egen helse.  Det var en lærdom jeg tar med meg videre.

Østby var regionsdirektør og har vært en del av Reitangruppen i 18 år. Den siste snuoperasjonen etter REMA-krisen ble vendepunktet for ny retning og valgene ble naturlig etter flere år med rovdrift på seg selv.

– Heldigvis hadde jeg de dyktige folk rundt meg som fikk meg til å se at det er en tid for alt.  Jobben var alt og som var drivkraften til et godt liv. Jeg husker godt når kollegaer fra andre selskap eller studenter himlet med øynene når jeg fortalte at jeg elsket jobben min, og skulle bli der til jeg ble pensjonist, sier hun.

Østby ler godt av den i dag fordi med flere kurs innen selvutvikling og ikke minst verdiskolen på Fløtta hos selveste Odd Reitan startet prosessen der det ikke var nok med snuoperasjoner.

Som eneste kvinnelige leder rundt bordet var det ikke lenger godt nok å sitte på vente benken og vente på fremtidige muligheter.

Ble headhuntet

Saken fortsetter under annonsen

I den verste Korantiden kom den røde løperen fra Specsavers Norge der Østby ble headhuntet til rollen som Retail Direktør for Norges største optikerkjede.

– Vi hadde begge «kjærlighetssorg» når vi valgte å slutte i lederjobbene våre. Det har vært vår identitet og en stor del av livene våre. Med et sterkt eierskap og mye engasjement, glemte vi oss selv. Begge kom til slutt til et punkt hvor vi ville fokusere på bedre livskvalitet. Vi er på hver vår vei i livet med ulike utgangspunkt, men vi har begge store ambisjoner for fremtiden, sier hun.

Begge har dannet sine egne selskaper med sterk merkevare for det de brenner for Kvantesprang og Begeistring.

Østby klarte ikke å sitte stille når muligheten kom i Specsavers Norge. Hun er godt i gang med å bli kjent og begeistre menneskene i selskapet til fremtiden med nytt tankesett og med denne damen på laget blir det opp og frem.

Reduserte kostnadene

Østby reduserer kostnadene sine med 60 prosent da hun flyttet sammen med venninnen.

– Jeg bor bedre, lever bedre og alenetiden er over med god morgen og god natt. Det du tar som selvfølge når du er to er luksus for meg igjen.

Saken fortsetter under annonsen

Den største kostnaden som reduseres er bokostnader. Lånebetingelser er bedret seg med 1 prosentpoeng, og redusert lån og avdrag.

Dette gir større areal og komfort i retur med bedre rom løsninger for begge fremfor to leiligheter på 50 kvadratmeter.

De har også tatt steget med å gå fra to til en bil der de deler på en elbil med en kostnad på 1500,- per måned der Østby hadde en total kostnad på 8000,- inkludert parkering i sentrum av Oslo.

– Vi har begge vært i dansen med materielle og det kan faktisk skape støy i livet ditt dersom det eier deg. Det beste er å ha friheten til å ha kontroll på seg og sitt og vite at du kan ta nye valg uten betenkeligheter, sier hun.

Mange fordeler

De to venninnene oppfordrer flere voksne single til å gjøre det samme som de har gjort: Vær modig, for det kan gi så mange fordeler.  

– Du ivaretar din mentale helse, forebygger ensomhet, frigjør økonomi som gir deg større frihet og muligheter. Vi vet vi lykkes fordi vi ivaretar våre felles interesser og verdier. Det er viktig for oss å inkludere våre barn, familie og venner, sier Størseth.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi gir hverandre trygghet, lojalitet, respekt og rettferdighet og vi må være realistiske til at vi også har ulike behov. Vi har tatt avgjørelser vi mener er viktig for oss her og nå. For oss er dette både en økonomisk og en personlig investering for veien videre både som privatpersoner og i forretningslivet, sier Østby.

Delingsøkonomien kaller de et felles investeringsprosjekt i seg selv. De har samme driv og løfter hverandre opp og frem.

– Vi deler alt utenom menn, sier begge to og ler av seg selv.

 Selv om de er selvstendige individer og i ulike faser i livet, ble det enkelt å bestemme seg.

– Vi er to gode venninner som har tatt store livsvalg og vi innser at vi står sterkere sammen. Vi tilpasser oss situasjonen vi er i og prøver å se ting på en ny måte. Vi har blitt mer bevisst på hvordan vi selv kan påvirke vår egen hverdag og det er bare oss selv som kan ta det ansvaret, sier Størseth.

Startet eget firma

Størseth har et brennende engasjement for kombinasjonen forretningsutvikling, bærekraft og innovasjon.

Saken fortsetter under annonsen

I hennes nyetablerte firma Kvantesprang ønsker hun å bistå kunder med å identifisere utfordringer og muligheter som stimulerer til innovasjon.

– Jeg ønsker også å utfordre flere næringslivsaktører til å se sine unike innovasjonsmuligheter som samtidig løser et samfunnsproblem. Eller motsatt tenking, løfte samfunnets utfordringer med innovative løsninger. Det er bærekraft i praksis som gir lønnsom drift og merverdi for samfunnet, sier Størseth.

Verden står ovenfor store globale utfordringer og Størseth mener vi må tenke enda mer kreativt og det kreves innsats og et sterkere samarbeide på tvers for å opprettholde lønnsomheten.