– Taktisk ledelse var effektiv, tydelig og med en klar fordeling av oppdrag
Det sviktet på ledelse konkluderte 22. juli-kommisjonen i sin gjennomgang av terroranslaget i 2011. Nå har politiet evaluert egen innsats ved terrorhendelsen i Al Noor-moskeen.
Var uklar ledelse et problemet også denne gangen?
Litt, men ikke egentlig, er konklusjonen til utvalget.
Det er et eksternt granskingsutvalg som har gjennomgått håndteringen og funnet flere kritikkverdige punkter.
– Vi ønsket oss konkrete læringspunkter for læring og utvikling, og det har vi fått, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.
Evalueringsrapporten peker i hovedsak på tre områder som kan forbedres: formidling og oppfølging av trusselvurderinger, tipshåndtering og politiets operative håndtering av hendelsen.
Utvalgets intervjuer gir inntrykk av at ledelsen på taktisk nivå var effektiv og tydelig.
Et fremhevet funn er at ledelsen på taktisk nivå virker generelt å ha vært effektiv, tydelig og med en klar fordeling og delegering av deloppdrag, heter det i rapporten.
Men den operative håndteringen gikk ikke like glatt. Ifølge utvalget er bilde her mer sammensatt. I en kortere periode på kvelden virker det å ha vært noe uklarthet om rollefordelingen på operasjonelt nivå. Da staben formelt tok over forsvant disse uklarhetene.
Utvalget er videre kritiske til at ingen sørget for å skrive ned og videreformidle strategiske valg underveis.
Utvalget er kritisk til situasjonsforståelsen som rådet på operasjonelt nivå de første timene, og mener også at responstiden trolig kunne vært kortere.
Også Oslos politimester Beate Gangås uttalte under fremleggelse av rapporten at responstiden skulle vært kortere.
Utvalget fremhever at det er behov for å se på ansvar og roller i Politidirektoratet og ved politiets situasjonssenter (PSS).
– Rapporten trekker også frem det som har fungert bra, men det viktigste er hva vi kan lære og utvikle oss på. Vi tar utvalgets funn på største alvor og er nå i ferd med å legge en plan for utviklingspunktene fremover, en plan som vil følges strukturert opp for å sikre at vi faktisk oppnår læring og eventuell endring der det er behov, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.
Formidling og oppfølging
Utvalget anbefaler å styrke etterretningsdialogen mellom Politidirektoratet og PST. Utvalget mener også det er nødvendig å utvikle bedre rutiner og retningslinjer i direktoratet for oppfølging av trusselvurderinger fra PST.
Videre anbefaler utvalget at PST og politiet sammen styrker den løpende dialogen med trussel-utsatte grupper slik at disse gruppene kan ivareta egen sikkerhet på en bedre måte.
Tipshåndteringen
Utvalget ser et generelt behov for å forbedre samarbeid og informasjonsutveksling på tvers av etater og myndigheter, med særlig henblikk på toll, helse og skole.
Utvalget anbefaler videre at PST og Politidirektoratet tydeliggjør roller og oppgavefordeling mellom PST og politiet i arbeidet med radikalisering og voldelig ekstremisme.
Rapporten på over 200 sider tar opp anbefalinger i lov- og regelverk og i styringen.
– Det skal vi vurdere i departementet, sier justisminister Monica Mæland til NTB.