Strategisk samarbeid med strømprodusent skal sikre batterisuksess for Gjelsten og Bellona
Agder Energi og Bjørn Rune Gjelstens NOAH AS er to tunge industrielle partnere som nå starter Morrow Batteries.
SINTEF, Innovasjon Norge, Eydeklyngen og råmaterialleverandører er blant samarbeidspartnerne som allerede er inne i prosjektet.
Agder Energi skal sikre at vi til enhver tid har riktige strømpriser til å være konkurransedyktige
Initiativet kommer opprinnelig fra Frederic Hauge og Miljøstiftelsen Bellona, som har jobbet med teknologien og utvikling av selskapet siden 2015. Bellona blir med videre med en mindre eierandel i selskapet.
Fabrikken er ventet å komme på 5 milliarder kroner i etableringskostnader.
Beliggenhet nær kontinentet, god tilgang på råmaterialer og overskudd av fornybar energi gjør at Agder peker seg ut som et velegnet sted for bærekraftig batteriproduksjon.
- Morrows mål er å utvikle en ny, grønn storindustri.
Dersom Norge klarer å ta 2,5 prosent av det europeiske battericellemarkedet, vil det ifølge SINTEF gi rundt 10.000 nye arbeidsplasser.
– Vannkraften har vært avgjørende for utviklingen av norsk industri. Nå kan vår fornybare energi være sentral i et nytt kapittel i norsk industrihistorie, sier konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi.
Strømprisen viktig
Dette er ikke det første batteriinitiativet i Norge. Fra før jobbes det med å få på plass en gigafabrikk i Rana til 35 milliarder kroner inkludert en vindpark.
LES OGSÅ | Grønn industribygger – planer om megafabrikk i Rana
Primus motor i det prosjektet, Torstein Dale Sjøtveit, regner med at det skal være mulig å få lønnsomhet med en kraftpris på 35 euro per MWh. Han tar for gitt at dagens industrikraftregime, hvor industrien nyter avgiftsfri kraft, skal opprettholdes i Norge.
Leder i Morrow blir Terje Andersen som har bakgrunn fra EY og PwC og leder i dag EYs digitale innovasjonssatsing i Europa, Midtøsten, India og Afrika.
Til Dagens Perspektiv forteller han at Agder på eiersiden vil være en strategisk fordel for selskapet.
– Agder Energi skal sikre at vi til enhver tid har riktige strømpriser til å være konkurransedyktige, sier han.
Morrow Batteries kommer til å jobbe videre i to spor. Det skal forskes og utvikles videre på fremtidens batteriteknologi og det skal bygges en fabrikk med utgangspunkt i dagens teknologi.
– Vi har kommet ganske langt i utviklingen av en type svovelbasert litiumbatteriteknologi. Nå er vi på trinn fire av ni på en utviklingsstige, sier Andersen og minner om at det er et stykke igjen fortsatt.
Bilbransjen skal være et viktig marked for fabrikken. Tidlig denne uken slapp IEA en ny rapport som viser at salget av elbiler økte med 90 prosent i Frankrike, Tyskland, Italia og Storbritannia i årets første fire måneder. Verdien av det europeiske battericellemarkedet alene ventes å vokse mot 1000 mrd. kroner i årlig omsetning i 2040, ifølge SINTEF-rapporten «Nye muligheter for verdiskapning i Norge».
– Det er et definert gigamarked som er lettere å kalkulere med. Men vi satser på å lage batterier til transport og lagring generelt, sier han.
Det betyr at den nye fabrikken vil sikte seg inn på markedet for batterier til alt som flyter på vannet.
– Også er det jo stadig mer som flyr i luften som også trenger batterier, som fly og droner, sier Andersen.