MISBRUKTE ORDNINGEN: Systemet i Houston var ordnet slik at lederne ga sine ansatte karakter for den jobben de gjorde, og at denne karakteren igjen la premisset for lønnsøkninger. Ved høy karakter ville bonusene dobles.

Foto

Nerijus Adomaitis/Reuters

Equinor-sjefer i Houston sikret seg millionbonuser

Publisert: 11. mai 2020 kl 14.25
Oppdatert: 11. mai 2020 kl 15.33

I 2013 gikk alarmen i daværende Statoil. Lønnskostnadene som året før var anslått å øke med rundt 12 millioner dollar i året, var plutselig økt med mellom 18 og 19 millioner dollar.

La man til bonusene til toppledelsen i Houston, var økningen på 21 millioner dollar, skriver Dagens Næringsliv.

Rapporten fra internrevisjonen som fikk ansvaret for å undersøke hva som hadde skjedd, avdekket alvorlige mangler og brudd på belønningspolitikken i selskapet, skriver avisen.

Laget et eget system

Systemet i Houston var ordnet slik at lederne ga sine ansatte karakter for den jobben de gjorde, og at denne karakteren igjen la premisset for lønnsøkninger. Ved høy karakter ville bonusene dobles.

I rapporten, som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, gjennomgås hele dette lønnssystemet i detalj.

Saken fortsetter under annonsen

Et av funnene, er at det bare var mellom tre og fire prosent av de ansatte som ikke oppnådde god nok karakter til å få utbetalt bonus. I tillegg var snittet av bonuser blant ledere på 140 prosent av måltallet – dette måltallet lå for flertallet på rundt grunnlønnen.

Lederne innenfor spesialistområde økte snittlønnen sin betraktelig fra 2011 til 2012: Fra 356.000 dollar til 524.000 dollar.

Foto

TAR TID: Det er ikke lett å justere ned lønnen til enkeltpersoner, sier Iver Bragelien. (Foto: NHH)

– Ikke uvanlig

Ifølge førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, Iver Bragelien, er det ikke første gang toppledere i amerikanske selskaper skrur opp hverandres lønninger.

– På 1990-tallet fikk topplederne i de 500 største amerikanske industribedriftene tredoblet lønnen sin, og det viste seg at dette i stor grad skyltes aksjeopsjoner. De brukte en ny ordning til å øke det generelle lønnsnivået, og det er det samme som har skjedd her, sier Bragelien til Dagens Perspektiv.

Saken fortsetter under annonsen

Han er klar på at denne måten å gjøre det på undergraver hele poenget med bonusordningen.

– Et viktig argument for en slik ordning er at det gir mindre risiko ved ansettelser, ved at du ikke trenger å gi høye lønn med mindre den du ansetter gjør en skikkelig jobb, sier Bragelien.

Manipulerte lønnsnivået

Forklaringen på den kraftige lønnsøkningen mellom 2011 og 2012 var original, viser rapporten.

I 2011 ble et globalt konsulentselskap leid inn for å sammenligne lønnsnivået i daværende Statoil med markedet ellers.

Konsulentene tok derimot kun utgangspunkt i lønnen til 60 prosent av de ansatte. Mange av dem som ble utelatt hadde svært høye lønninger.

Saken fortsetter under annonsen

Dermed konkluderte konsulentselskapet med at lønnen i Statoil var lav, og måtte økes.

– Dette er jo veldig kritikkverdig, uansett om det var Equinor selv eller konsultenselskapet som var ansvarlig for at mange med høye lønninger ikke var med i beregningene, sier Bragelien.

Førsteamanuensisen er samtidig kritisk til bruken av slike konsulentselskaper.

– Nettopp fordi det er så lett å misbruke statistikk. Det er ikke alltid at statistikken er basert på et godt grunnlag, og den blir dermed upålitelig – som vi ser her, sier han.

Har tatt grep

Etter at internrevisjonen avdekket brudd på lønnssystemet i Equinor har selskapet tatt grep, forteller pressetalsmann Bård Glad Pedersen til Dagens Næringsliv.

Det er blant annet innført lønnsfrys over flere år for ansatte med for høy lønn, i tillegg til at bonusordningene i hele Equinor er redusert.

Saken fortsetter under annonsen

Bragelien påpeker at slikt arbeid tar tid, fordi det ikke er lett å justere ned lønnen til enkeltpersoner.

– Grepene Equinor har tatt så langt virker rimelige, sier han.

Førsteamanuensisen mener samtidig at Equinor også fremover må beholde bonusordningene, fordi det er en forventing om det i bransjen.

– Det kan bli svært kostbart og vanskelig å tiltrekke seg kvalifiserte folk uten en slik ordning, fordi du da må tilby en høyere fastlønn med den risikoen som følger med det, sier han.