Teoriprøven for førerkort er blant de offentlige tjenestene som Riksrevisjonen har undersøkt. 

Foto

Gorm Kallestad / NTB.

Riksrevisjonen

Staten tar for høye gebyrer

Publisert: 3. november 2020 kl 12.10
Oppdatert: 11. november 2021 kl 11.23

Riksrevisjonen konkluderte i dag med at Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av offentlige tjenester blir brutt, særlig gjennom overprising av tjenester.

De offentlige tjenestene som har blitt undersøkt er tinglysing av eiendom, registrering i løsøreregisteret og teoriprøven for førerkort.

Undersøkelsen viser at staten krever inn for høye gebyrer.

– Gebyrer på offentlige tjenester skal ikke være høyere enn kostnadene. At vi som innbyggere betaler 627 millioner kroner mer enn det faktisk koster å levere tjenestene Riksrevisjonen har sjekket, er en skjult skatt. Det kan ikke statsforvaltningen pålegge oss, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

En fjerdedel av gebyrinntektene blir feilaktig presentert som skatter og avgifter i rapporteringen til statsregnskapet. Dette bidrar til at styringsinformasjonen ikke blir ensartet.

Riksrevisjonen skriver at de finner det kritikkverdig at brukerne av gebyrbelagte tjenester betaler mer enn det tjenestene koster å produsere. Overprisen er en skjult skatt som ikke omtales i forslaget til statsbudsjett.

Skal ikke bli belastet mer

Saken fortsetter under annonsen

Riksrevisjonen anbefaler Finansdepartementet, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Samferdselsdepartementet å følge opp at gebyrfinansiering av offentlige tjenester ikke blir belastet for mer enn hva tjenesten koster.

De anbefaler også de departementene å informere Stortinget om eventuelle overprisede tjenester og omfanget av disse i forslag til statsbudsjett.