Nordmenn handlet som aldri før i juni. Men ikke i Sverige. Der, som her ved Nordby kjøpesenter utenfor Strömstad, var det tomt for nordmenn. 

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Shopping-bonanza i korona-land

Publisert: 28. juli 2020 kl 12.20
Oppdatert: 28. juli 2020 kl 12.24

Omsetningsvolumet i detaljhandelen gikk opp med hele 5,7 prosent fra mai til juni 2020, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Som en følge av koronaviruset og restriksjoner i forbindelse med dette ser det ut til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum av enkelte varegrupper, skriver SSB i en statistikk-rapport i dag.

I tillegg påvirkes handelen i Norge av betydelig redusert grensehandel. Disse store endringene i nordmenns handlemønster fører til store utslag i statistikken, ifølge SSB.

Mat og klær

De fleste næringene i detaljhandelen hadde vekst i sesongjustert omsetningsvolum i juni. Men den største veksten finner vi innen dagligvare og klær. Nordmenn elsker som kjent grill- og sommermat – også under koronarestriksjoner – og det avtegner seg nå i statistikken. Dagligvarebutikker fortsatte den sterke utviklingen de har hatt gjennom koronapandemien og omsetter nå på rekordhøyt nivå, heter det fra SSB.

Nye klær er også noe vi unner oss i disse tider. Klesbutikker ble hardt rammet av innføringen av smittevernstiltak og opplevde derfor en stor nedgang i omsetningsvolumet i starten av koronapandemien. Juni ser imidlertid ut til å ha vært en god måned for klesbutikker, da sesongjustert omsetningsvolum for denne måneden er høyere enn før pandemien, skriver statistikerne i SSB.

 
Saken fortsetter under annonsen

Bensinstasjoner og skobutikker bidro også til den samlede veksten.

De handler mer i EU også

Tall fra Eurostat, statistikkontoret i EU, viste at landene i eurosonen samlet sett hadde en økning i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandelen fra april til mai 2020 på hele 17,8 prosent. Det kommer etter en kraftig nedgang i de to foregående månedene. I vårt naboland Sverige var det en økning på skarve 0,6 prosent i denne perioden, mens økningen i Danmark var på pene 8,9 prosent, melder Statistisk sentralbyrå.