Regjeringen vil forby lønn i kontanter
Forslaget vil innebære at det i utgangspunktet vil være forbud mot å utbetale lønn i kontanter.
– Vi registrerer at noen arbeidsgivere bevisst velger å betale lønn i kontanter for å slippe skatter og avgifter. I Norge ønsker vi et seriøst og sikkert arbeidsliv. Med dette forslaget sikrer vi den enkelte arbeidstakers rettigheter, samtidig som vi motvirker svart arbeid, sier arbeids- og sosialminister Henrik Asheim i en melding.
Det vil være unntak for påbudet om lønn via bank, dersom den enkelte av ulike årsaker ikke kan få konto. Arbeidstilsynet vil gis hjemmel til kontroll og håndhevelse.
Vil straffe lønnstyveri
Regjeringen sender også et forslag på høring om å innføre en egen straffebestemmelse for lønnstyveri, og å skjerpe strafferammene for arbeidslivskriminalitet.
– Vi trenger sterkere virkemidler for å slå ned på arbeidslivskriminalitet. Forslagene vi nå sender på høring vil kunne gi oss nye verktøy i kampen mot useriøse aktører, samtidig som de også tydelig signaliserer hvor skadelig grov arbeidslivskriminalitet er, sier statsråden.
Lønnstyveri brukes om situasjoner hvor arbeidsgiver på en eller annen måte beriker seg av arbeidstakers lønn eller annen godtgjørelse.
Det er vanskelig å anslå omfanget av lønnstyveri. Arbeidstilsynet opplyser at de blant annet har avdekket tilfeller av «doble kontraktsett» for å skjule at det ikke betales allmenngjort lønn.
De opplyser også om tilfeller av «pay-back», det vil si at arbeidstaker får utbetalt korrekt lønn, men hvor deler av lønnen deretter betales tilbake til arbeidsgiver.
Fem år fengsel
– Det er helt uakseptabelt at noen useriøse arbeidsgivere unnlater å gi de ansatte den lønnen de har krav på. En egen straffebestemmelse for lønnstyveri og strengere straffer for arbeidslivskriminalitet vil gjøre det enklere å slå ned på slik uredelig oppførsel, sier Asheim.
I høringsforslaget om lønnstyveri foreslår regjeringen å innføre egen straffebestemmelse i arbeidsmiljøloven for lønnstyveri med en øvre strafferamme på 5 års fengsel.
Forslaget vil også ramme arbeidsgivere som misbruker permitteringsordningen. Det foreslås dessuten å skjerpe den generelle strafferammen i arbeidsmiljøloven.