Johan Sverdrup er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel, med forventede ressurser på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter. Feltet elektrifiseres fra land.

Foto

 Carina Johansen / NTB

Nye EU-regler mot grønnvasking soter til norsk energi- og miljøpolitikk

Publisert: 30. november 2020 kl 09.43
Oppdatert: 30. november 2020 kl 13.15

Denne måneden la EU frem et klassifiseringssystem for bærekraftige aktiviteter.

For å regnes som grønt krever EU at aktiviteten bidrar vesentlig til å stanse klimaendringene. Aktiviteten må heller ikke bidra til å forlenge levetiden til fossil energi.

Målet et å sikre at grønn finansiering kanaliseres til det som faktisk er klimavennlig energiprosjekter.

Finanstilsynet har foreslått å gjøre taksonomien til norsk lov.

Flere eksperter innen bærekraft som NRK har snakket med, mener hverken elektrifisering eller karbonfangst offshore vil bli klassifisert som grønne.

EUs grønne taksonomi

  • Felles kriterier for EU/EØS som klassifiserer børsnoterte selskapers aktivitet og gir selskapene en grønn score.

  • Et klassifiseringssystem med kriterier som skal gi en felles europeisk forståelse av hva som er bærekraftig.

  • Skal hindre såkalt grønnvasking.

  • Krever at aktiviteten i selskapet må bidra vesentlig på minst ett av EUs seks mål: Utslippskutt, klimatilpasning, beskytte hav og marine ressurser, sirkulærøkonomi, forebygge og kontrollere forurensing, beskytte økosystemer og biodiversitet.

  • Vil gjøre det lettere for investorer å skille mellom bærekraftige og ikke-bærekraftige investeringer.

  • Vil gjøre det enklere for kunder og forbrukere å velge bærekraftig.

  • Skal brukes i en rekke reguleringer, som grønne merkeordninger, tilgang på grønn finansiering og rapporteringskrav på bærekraft.

  • Krever at store børsnoterte selskap skal rapportere på bærekraft i henhold til taksonomien.

Kilde: Finans Norge/Teknisk Ukeblad/NRK

Bærekraftsdirektør i PwC, Hanne Løvstad, gjør det klart for NRK at dette er ikke veldig gode nyheter for norsk økonomi. Aktiviteter som kan forbindes til fossil energi, som elektrifisering av sokkelen, klassifiseres som «ikke-bærekraftig».

Saken fortsetter under annonsen

Skitten vannkraft?

Ifølge leder i avdelingen for fornybar og miljø hos Energi Norge, Eivind Heløe, som har advart i energibransjeblandet Montel, er også den norske vannkraften i fare for å bli klassifisert som miljøskadelig på grunn av effekten på vassdrag.

EU-kommisjonen la frem sitt utkast til nytt regelverk 20. november. Hvis EU-forslaget vedtas slik det foreligger, vil store deler av norsk vannkraft kunne stemples som «ikke-bærekraftig».

Det kan gjøre det vanskeligere og dyrere å låne penger til oppgradering og utvikling. Å kunne vise til grønn energi som innsatsfaktor har dessuten blitt utpekt som et viktig fremtidig konkurransefortrinn for norsk industri.

Til Klassekampen sier Senterpartipolitiker Sigbjørn Gjelsvik at det er uaktuelt at byråkrater i EU, uten å sette seg inn i norske forhold, skal klassifisere verdens reneste energi som «ikke-bærekraftig».

Olje- og energidepartementer gjør det klart overfor avisen at de ikke deler den norske og svenske vannkraftnæringens bekymringer.