Folkehelseinstituttet

Ny smittesporingsenhet skal bistå kommunene

Publisert: 1. september 2020 kl 11.16
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

For knappe to uker siden fikk Folkehelseinstituttet (FHI) i oppdrag fra regjeringen og Helsedirektoratet å etablere en nasjonal smittesporingsenhet. Denne uken er de første nyansatte på jobb i FHI.

Det er fagdirektør for smittevern, miljø og helse i FHI, Frode Forland, som har fått ansvaret for å bygge opp og lede den nye smittesporingsenheten.  

– Vi er i strekk bemanningsmessig. Så opprettelsen av denne nye enheten er en stor styrke for oss, sier Forland til Dagens Perspektiv.

Smittesporing

FHI har allerede et utstrakt ansvar for smittesporing. Men med den nye enheten får instituttet nå samlet og forsterket ressursene. 

Frode Forland forteller at FHIs smittesporingsarbeid kan deles i tre:

  • Støtte til kommunene. Kommunene har ansvaret for å følge opp og spore et utbrudd. FHI fungerer som støtte for de kommunene som har behov for ekstra kompetanse. 

  • Smitte som omfatter flere kommuner: Her har FHI ansvar for å koordinere smittesporingen. 

  • Smitte fra transportsektoren. Smittesporing etter utbrudd på fly, skip, tog eller busstransport som går ut av kommuner, er FHIs ansvar.  

Saken fortsetter under annonsen

Smittesporing er en møysommelig og til tider omfattende prosess. Blir for eksempel fem personer smittet et sted, så må man kanskje spore opp minst 20 personer rundt hver av disse, forklarer Forland.  

Nye midler og nye folk

Foto

Fagdirektør for smittevern, miljø og helse i FHI, Frode Forland, har fått ansvaret for å bygge opp og lede den nye smittesporingsenheten.  (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Den nye smittesporingsenheten skal finne folk, gi råd og informasjon, varsle alle berørte parter, bearbeide av data og utarbeide oversikter. Dessuten må FHI titt og ofte reise ut for å bistå kommunene. Dette har instituttet gjort mye av allerede, og folk fra den nye enheten vil nå overta dette arbeidet. 

– I dag har vi 12 ulike utbrudd rundt om i landet. Etter at vi har fått kontroll på utbruddet som var på Hurtigruta, i Indre Østfold og i Oslo for noen uker siden, er det kommet nye utbrudd andre steder. Nå nylig i Bergen og i Hamar, forteller Frode Forland. 

– I store kommuner, som Oslo, har de selv mye kapasitet, men i mindre kommuner er ikke en enslig kommunelege vant til å håndtere slikt som dette.

Vi vil oppleve at det kommer «klynger» av utbrudd her og der i lang tid framover, påpeker Forland.  

Saken fortsetter under annonsen

Det er viktig for FHI-ledelsen og understreke at den nye smittesporingsenheten er organisert som et midlertidig prosjekt. Det er altså ikke snakk om en varig organisasjonsendring. 

– Vi har fått nye midler og nye folk, sier Frode Forland. – Vi vil rekruttere folk gradvis til enheten og behovet for nyansatte vil vurderes fortløpende.

Forland vil ikke anslå hvor mange som til slutt kommer til å jobbe i enheten, men ifølge en tillitsvalgt i FHI er det snakk om at den nye smittesporingsenheten vil bestå av opp mot 50 medarbeidere når den er fullt bemannet.

Seks nye smittesporere allerede på plass

– Enheten er midlertidig. Men koronaen kan vare en stund til. Hvor lenge snakker vi tror du? Ett år? To?

– Ja, vi må belage oss på at dette vil vare mellom ett og to år. 

FHI har inngått et samarbeid med et bemanningsbyrå og har allerede startet rekrutteringen til den nye smittesporingsenheten. 14 kandidater har vært inne til intervju og ni er foreløpig tilbudt jobb. Seks personer starter i sin nye jobb i den nye enheten allerede denne uka, kan Forland fortelle.

Saken fortsetter under annonsen

– Hva slag kompetanse må disse nye smittesporerne ha?

– Det er gjerne to typer kompetanse vi trenger. Den ene er folk med administrativ «kontorkompetanse». Det er mye registreringer og oversikter som skal lages. Så har vi også behov for ulike typer helsefaglig kompetanse. Derfor har flere av de som rekrutteres bakgrunn fra helsesektoren. 

FHI bygger den nye enheten opp gradvis. De nyansatte skal jo læres opp. Det er viktig å få til en fornuftig bruk av de nye som ansettes, sier Forland. Han påpeker at det er 10 andre grupper i FHI som også jobber med pandemien. Flere av disse har folk som jobber med smittesporing. En del av disse vil naturlig nok bli en del av smittesporingsprosjektet. 

Vi har fått lovnader om ekstra bevilgninger på rundt 10 millioner kroner ut året. Det tilsvarer 10-12 ansatte som jobber dag og kveldsturnus. Så blir jo resten et spørsmål som må besvares i statsbudsjettet

– Vil ikke dette spise enda mer ressurser fra grunnbemanningen til FHI? I sommer kunne VG fortelle at ansatte hos dere har hatt 19.000 timer med overtid i løpet av koronaperioden. 46 ganger mer enn året før? 

– Nei, snarere tvert imot. Den kan gi oss anledning til å gjøre en del av det vi ikke har hatt tid under korona. Nå kan vi forhåpentligvis ta opp igjen en del av den forskningen vi driver med, vi kan gjenoppta noe av analysearbeidet vårt, IKT-utviklingen og flere langsiktige prosjekter. Altså en rekke arbeidsoppgaver som har «blitt liggende i gangene» mens nesten alle har vært opptatt av koronaen. 

– Men du har helt rett i at vi for lengst har overtrådt grensen for hvor mye overtid som kan tas ut. Håpet er at denne nye enheten vil begrense behovet for overtid, sier Forland. 

Saken fortsetter under annonsen

Han forteller at FHI har hatt «betydelige ressursforskyvninger», som det så fint heter på forvaltningsnorsk. 

– Jeg ser på all overtiden som et uttrykk for at vi har en organisasjon som tar ansvar. Men det er selvsagt en grense for hvor lenge folk kan jobbe så intenst. Derfor må vi prøve å roe litt ned der det er mulig. Dette nye prosjektet er en del av det.

– Følger det penger med opprettelsen av den nye enheten?

– Ja, vi har fått lovnader om ekstra bevilgninger på rundt 10 millioner kroner ut året. Det tilsvarer 10-12 ansatte som jobber dag og kveldsturnus. Så blir jo resten et spørsmål som må besvares i statsbudsjettet, sier Frode Forland.