Uklare kriterier har gjort at flere har etterlyst standarder og omforente begreper for hva som er grønt og bærekraftig.

Foto

iStock. 

Nå skal det bli vanskeligere å grønnvaske

Publisert: 14. mai 2020 kl 14.33
Oppdatert: 14. mai 2020 kl 14.39

Uklare kriterier har gjort at flere har etterlyst standarder og omforente begreper for hva som er grønt og bærekraftig.

Mangelen på standardisering har gjort det vanskelig å vurdere om for eksempel et fond er så grønne eller bærekraftige som de hevder, og har senket terskelen for grønnvasking hos enkelte aktører.

– Vi har sett eksempler på at investeringer stopper opp, fordi vi ikke har en felles definisjon på hva som er bærekraftig. For en vanlig kunde er det veldig krevende å finne ut hva man egentlig investerer i, sier Daniel Næsse, advokat og direktør i PwC i en pressemelding.

Lettere å gjennomskue

Interessen for bærekraftige finansprodukter har vokst kraftig. Ifølge tall fra finansbransjens globale organisasjon Institute of International Finance (IIF) vokste kreditt til bærekraftige formål med 30 prosent i 2019.

Samtidig advarer IFF at fragmenterte rammeverk og reguleringer bremser veksten i bærekraftig finans.

Saken fortsetter under annonsen

EU har nå funnet en løsning for hvordan vi kan vurdere hvilke investeringer som faktisk er bærekraftige.

9. mars publiserte EU-kommisjonens ekspertgruppe sin endelige rapport om et klassifiseringssystem som skal gjøre det tydeligere hva som er en bærekraftig aktivitet.

– Det viktigste å ta inn over seg er at klassifiseringssystemet kun er startskuddet. De neste 2–3 årene kommer det nye EU-regler og -direktiver på løpende bånd, sier Næsse.

Kommer på løpende bånd

På nyåret kommer det et klassifiseringssystem som skal gjøre det tydeligere hva som er en bærekraftig aktivitet.

– Det viktigste å ta inn over seg er at klassifiseringssystemet kun er startskuddet. Fra nyåret kommer det tre nye forordninger og de neste 2–3–4 årene kommer det nye EU-regler og -direktiver på løpende bånd, sier Næsse.

Vi kan forvente at EU vil inkludere bærekraftskrav i kapitalkrav, kredittrating og regnskapsregler. Regler for selskapsstyring vil bli påvirket i større og større grad.

Saken fortsetter under annonsen

EUs taksonomi

  • En del av EU-kommisjonens handlingsplan for finansiell bærekraft er å etablere et klassifiseringssystem (taksonomi) for hva som kan kalles bærekraftige aktiviteter.

  • En økonomisk aktivitet er bærekraftig om den i stor grad bidrar til å oppfylle et av seks definerte miljømål, og samtidig ikke i betydelig grad skader et annet av disse målene. Aktiviteten kan heller ikke bryte med grunnleggende arbeidsrettslige konvensjoner (ILO-konvensjoner). Miljømålene vil bli spesifisert i ulike etapper gjennom utfyllende forskrifter.

  • De foreslåtte kriteriene for miljømål 1: Begrense klimaforandringene og 2: Tilpasning til klimaforandringene, ble publisert 9. Mars, og vil implementeres gjennom EU-lovgivning innen utgangen av 2020.

  • Kriteriene for de resterende fire målene publiseres i 2021 og vil implementeres i 2022.