Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under pressekonferanse om koronasituasjonen.

Foto

Berit Roald / NTB

Norge tilbyr ikke Sverige koronahjelp før de spør om det

Publisert: 7. desember 2020 kl 14.37
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.55

Sverige er mye hardere rammet av koronaviruset enn Norge. De siste tallene viser at Norge har 0,7 nye dødsfall per millioner innbygger nå, ti ganger høyere enn i begynnelsen av november, men fortsatt svært lavt internasjonalt.

Sverige har 5,46 dødsfall per millioner innbyggere nå - også det rundt 10 ganger høyere nivå enn ved inngangen til november.

Og mens smittetallene peker nedover i Norge, er de fortsatt stigende i Sverige.

Tilby avlastning?

Da koronaviruset herjet med Nord-Italia i vår, tok landets tyske naboer grep. De bidro ikke bare med medisinsk personell, slik også Norge gjorde, men italienske pasienter ble også fraktet inn til tyske sykehus for behandling.

Ifølge Svenska Intensivvårdregistret hadde Sverige rundt 526 intensivplasser på sykehusene rundt om i landet da koronautbruddet rammet i mars.

Saken fortsetter under annonsen

Nå er det rundt 240 innlagte med Covid-19.

Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV. Han mener det er viktig at Norge støtter nabolandet.

Bør Norge tilby Sverige deler av vår intensivkapasitet?

–  Ja, hvis vi har plass, og helsepersonellet har krefter, må vi selvfølgelig hjelpe våre naboer i øst, sier han. –  Korona-pandemien er internasjonal. Kampen mot viruset må også være internasjonal.

Men han mener Sverige må spørre om hjelpen før vi tilbyr den. 

– Intensivkapasitet er ikke et rom eller utstyr. Det er sykepleiere, helsefagarbeidere og leger som har jobbet dag og natt hele året, det er dem som er intensivkapasiteten vi har. Helsepersonell er slitne og vi bør ikke lempe over enda mer arbeid for de som er heltene i vårt samfunn i koronatiden, sier Wilkinson.

Saken fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie svarer Dagens Perspektiv under en pressekonferanse.

– Hvis Sverige ber om hjelp, vil vi vurdere det. Vi har utstrakte avtaler med Sverige. Samtidig opplever jeg at Sverige har en tjenste som er nokså lik vår med mye kapasitet i krevende tider, sier han. – Men kommer det en henvendelse vil vi vurdere det med en positiv holdning.