Norge dyrest på mat, alkohol og transport
Det viser de foreløpige resultatene i den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen som Eurostat utarbeider.
Totalt sett er Sveits det dyreste landet i Europa, etterfulgt av Island og med Norge på «tredjeplass».
Lavest prisnivå ble registrert i Øst-Europa, spesielt blant landene på Balkan. Flere land på Balkan viste prisnivå som lå rundt halvparten av gjennomsnittet i Europa, skriver Statistisk sentralbyrå i en melding.
Lavest prisnivå ble registrert i Tyrkia, med en prisnivåindeks på 47 som betyr at prisnivået var 53 prosent under gjennomsnittet for EU-landene. Nest billigst er Nord-makedonia, med et prisnivå som tilsvarer 50 prosent av snittet i EU.
For å måle kjøpekraft og prisnivå i ulike land, tar Eurostat utgangspunkt i mer enn 2000 konsumvarer og tjenester i 37 europeiske land. Prisnivået gjenspeiler priser husholdninger faktisk betaler, inkludert avgifter og eventuelle subsidier. Så sammenlignes de ulike landete opp mot et gjennomsnitt for hele EU.
Europas dyreste land, Sveits, får dermed et prisnivå som ligger 62 prosent over EU-gjennomsnittet. De neste på dyrt-listen – Island, Norge og Danmark – kan skilte med priser som ligger henholdsvis 54, 50, og 41 prosent over gjennomsnittet.
Norge dyrest på mat og drikke
For konsumgruppen «matvarer- og alkoholfrie drikkevarer» var Norge dyrest sammenlignet med resten av de nordiske landene. Prisnivået i Norge var 57 prosent over EU27, og kun Sveits viste høyere priser i Europa-sammenheng, skriver SSB.
Til sammenligning var prisene på mat og drikke samlet sett i våre naboland fra 11 til 27 prosent lavere enn i Norge.
Når det gjelder konsumgruppen «alkoholholdige drikkevarer og tobakk» ble Norge og Island målt til de høyeste prisene i Norden og i Europa med indekser på henholdsvis 236 og 213. Dette betyr at prisnivået i Norge og på Island var 136 og 113 prosent over EU-gjennomsnittet, mye grunnet høye avgifter innen denne varegruppen.
Sammenlignet med Norge betalte danskene og svenskene bare rundt halvparten for alkohol og tobakk, mens finnene betalte om lag 30 prosent mindre, heter det i meldingen fra SSB.
Dyrest på transport
Norge troner imidlertid alene, øverst på «pris-tronen» når det kommer til transporttjenester – med et prisnivå som var 42 prosent over EU-gjennomsnittet. Prisnivået på Island og i Danmark lå henholdsvis 7 og 9 prosent lavere enn i Norge, mens Sverige og Finland var rundt 20 prosent lavere og viste tilnærmet likt prisnivå. Konsumgruppen «transport» dekker personlig transport og transporttjenester.