Nel-sjefen savner ambisjonsnivå i hydrogenstrategien
Skuffelsen over regjeringens hydrogenstrategi var stor etter fremleggelsen onsdag. Flere eksperter mente strategien var beskrivende, men tafatt.
Også sjefen Nel Jon André Løkke savner ambisjonsnivå i hydrogenstrategien.
– Det gledelig er at det har kommet en strategi og at minister Tina Bru utrykker at dette bare er en begynnelse. Utfordringen er at dokumentet stort sett summerer opp hva vi allerede jobber med uten å komme med noe nytt, sier han til DP.
Han forventer at den følges opp av opp av spesifikke tiltak og dedikerte midler, i form av et hydrogenfond eller nasjonalt hydrogenselskap.
– Norge har de beste forutsetningene for å lykkes innen hydrogen, men i løpet av de siste ti årene har andre land løpt fortere, og vi risikerer at verdiskapingen skjer andre steder om vi ikke satser ordentlig, og satser nå.
Løkke mener vi kan la oss inspirere av Portugal som nylig lanserte sin strategi som forespeiler 7 milliarder Euro i investeringer mot 2030, inkludert etablering av 1 gigawatt nasjonal, grønn hydrogenproduksjon, eller Australia som nylig lanserte et hydrogenfond på 2 milliarder kroner.
Fortsatt populært med hydrogen
Løkke har vind i seilene for tiden. Nel fortsetter å vokse på børsen. Så langt i år er verdien på selskapets aksjer økt med 100 prosent.
Løkke valgte selv å løse inn en opsjonsavtale med selskapet nylig, noe som vanligvis mottas av finansmarkedet som et sikkert salgssignal, men det har ikke stoppet investorene.
Kanskje ikke så rart når de gode nyhetene fortsetter å strømme inn. Sist uke gikk jubelen høyt i København da flere store danske virksomheter gikk sammen om en svært ambisiøs plan for produksjon av miljøvennlig hydrogen.
Københavns lufthavn, A. P. Møller – Mærsk, DSV Panalpina, DFDS, SAS og Ørsted skal i partnerskap investere milliarder av kroner i det som skal bli en av verden største fabrikker for hydrogenbasert drivstoff.
Ifølge planene skal fabrikken ved full kapasitet kunne produsere 250.000 tonn brennstoff. Det er ventet at Nel som lager utstyret som er nødvendig for elektrolyse og miljøvennlig fremstilling av hydrogen, kan få kontrakter ved fabrikken.
Onsdag denne uken fikk selskapet en ny bestilling fra sin amerikanske partner Nikola som spesialiserer seg på miljøvennlig transport og infrastuktur. Bestillingen på 85 megawatt elktrolysører skal gå til verdens første hydrogenstasjoner med en kapasitet på 8 tonn per dag.
– Vi bygger det største hydrogennettverket i verden. Utstyret fra Nel vil støtte opp om fem hydrogenstasjoner som dekker flere transportkorridorer i USA, uttalte Nikola-sjef Trevor Milton i en pressemelding.
Løkke i Nel mener Norge må gripe muligheten.
– Det er nå det gjelder, vi må kjøre på. Ellers blir Norge stående igjen på perrongen.