Politi og militært personell (HV, Heimevernet) passer på ved grensen mellom Norge og Sverige på Svinesund. Nå mister de som drar på svenskehandel retten til sykepeng i den pålagte 14-dagers karantenen etter utenlandsreise.

Foto

Vidar Ruud / NTB scanpix

Nekter sykepenger til de som bryter reiserådene

Publisert: 17. april 2020 kl 14.08
Oppdatert: 20. april 2020 kl 08.21

Personer som ilegges karantene etter opphold i utlandet har i dag rett til sykepenger.

Dette ble gjort for at innbyggere skulle ha inntektssikring og arbeidsgivere ikke skulle bli unødvendig belastet på grunn av smittevernstiltak og reiseråd som følge av koronapandemien.

I påsken kom det fram eksempler på at folk med viten og vilje hadde trosset reiseråd fra Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet for å dra på svenskehandel og dermed pådratt seg karantene ved hjemkomst til Norge.

– Det er urimelig at personer som bevisst bryter reiserådene fra myndighetene skal få sykepenger mens de er i karantene. Vi endrer derfor reglene slik at man i denne situasjonen kan nektes sykepenger, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en melding.

Han legger til at alle må bidra i dugnaden.

– Dette er et tydelig signal til dem som spekulerer i dette: De kan ikke forvente å sitte hjemme med full lønn på statens regning når de med viten og vilje har brutt reiseråd, sier statsråden.

Saken fortsetter under annonsen