Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog, helse- og omsorgsminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under en pressekonferanse om koronasituasjonen og nye tiltak som settes i gang, etter økning av smitte i Norge.

Foto

Ørn E. Borgen / NTB

Nå strammer Solberg og Høie skruen enda mer

Publisert: 5. november 2020 kl 14.03
Oppdatert: 5. november 2020 kl 14.03

Det var en samlet politisk ledelse med fagmiljøene i ryggen som møtte pressen med nye tiltak torsdag formiddag.

– Det aller viktigste nå er å stanse økningen i innleggelser slik at sykehusene ikke blir overbelastet, uttalte helseminister Bent Høie.

– Får vi veldig god respons på disse, så kan vi ha en annen smittesituasjon før jul, noe jeg tror alle ønsker seg, fortsatte han.

– Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre, sa Solberg da hun redegjorde for Stortinget torsdag.

Solberg advarer mot at vi kan få en situasjon som den man har flere steder i Europa.

Ifølge Folkehelseinstituttet blir opptil 60 prosent av smittetilfellene ikke oppdaget, og smittede blir dermed ikke satt i nødvendig isolasjon.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi har ikke mistet kontroll med situasjonen. Men vi har mindre kontroll enn vi ønsker, og det går i gal retning, sier hun ifølge NTB.

Hun vedkjenner at viruset spres raskere enn myndighetene hadde ventet.

Statsminister Erna Solberg ønsket å begrunne tiltakene med fakta.

– Hvis smitten fortsetter å øke med dagens tempo, blir det mindre kapasitet i sykehusene for andre alvorlig syke, sa hun.

Solberg forklarte at Norge er der Nederland var i starten av september. Da hadde nederlansk helsevesen 50 innlagte koronapasienter på intensiven. I slutten av oktober var det 500 innlagte.

– Vi ser en tilsvarende utvikling i andre europeiske land. Nå er det viktig at vi tar ansvar sammen. Det er helt nødvendig for å unngå en nedstening av samfunnet som vi fikk i mars, sier hun.

Regjeringen innførte også tiltak i forrige uke. Torsdag ble det klart at regjeringen ikke ønsket å vente på effekten av disse tiltakene.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi vet det tar 2 uker før vi ser en betydelig smitteeffekt. Vi har sett at mobiliteten har gått ned den siste uken, men det tar lengre før smittetallene faller, forklarte Solberg.

Hun gjorde det klart at med dagens tempo på smitten, står hun klar til å stenge ned igjen.

– Da flytter vi mange lokale tiltak over til å bli nasjonale. I worst case så ber vi folk ikke komme på jobben, sa hun.

Tiltak til kommuner og regioner

Ansvaret for smittetiltak er delt mellom lokale og nasjonale myndigheter. Tidligere i høst oppstod uenigheter mellom Oslo kommune og helseminister Bent Høie i hvilke tiltak som skulle innføres.

Nå kommer regjeringen med med flere tiltak som kommuner med stort smittetrykk bør vurdere å innføre.

Dette gjelder blant annet obligatorisk hjemmekontor, rødt nivå på videregående skoler og muligens også på ungdomsskoler.

Saken fortsetter under annonsen

Solberg forklarte at smittesporingen blir stadig mer krevende for kommunene.

– Det er en smertegrense for hva de takler. Da vil vi komme med sterkere tiltak.

Endrer ofte

Statsministeren fikk spørsmål fra pressen om det var lurt å endre tiltakene så ofte, blant annet var det ikke lenge siden utelivet fikk åpne opp igjen.

På dette svarte hun at alle råd fulgte listen med prioriterte områder. Liv og helse og barn og unge settes først uansett. Det å holde restautrantbransjen og utelivet igang var prioritert, men kommer lenger ned på listne.

Hun ble også spurt om man burde stengt ned tidligere.

– Ja, det hadde vært mindre smitte om vi hadde gjort det. Men vi forsøker å ha tiltak som ikke er mer inngripende enn det som kan forsvares i dagens situasjon. Det er inngripende tiltak vi har, når vi ser effektene, så endres de igjen, sa Solberg

Saken fortsetter under annonsen

Hun la til at regjeringen ikke fratrar folk friheten. Man kan fortsatt trene.

– Vi vet hvor smittespredningen er størst. Den sosiale omgangen med egne venner og kjente. Men vi har ikke stengt ned all sosial aktivitet.